Ιδέα διακόσμησης – Ζωντανή Γλάστρα

Οι ορχιδέες στο εμπόριο συνήθως έρχονται σε διάφανες ή μαύρες πλαστικές γλάστρες. Ο λόγος είναι πως ως επίφυτα οι ρίζες τους έχουν μια μικρή ικανότητα να φωτοσυνθέτουν άρα και μια ποσότητα φωτός σε κάποια είδη βοηθά πολύ ενώ σε άλλα λιγότερο. Γενικά όσο πιο χοντρές και πράσινες είναι οι ρίζες τόσο περισσότερο αέρα και φως χρειάζονται. Ο πιο συνηθισμένος λοιπόν τρόπος που διακοσμούν τον χώρο μας είναι αυτή η γλάστρα καλλιέργειας να τοποθετείτε μέσα σε ένα κασπό*, μια διακοσμητική δηλαδή γλάστρα, χωρίς τρύπες αποστράγγισης, η οποία εκτός από ομορφιά προσφέρει μια μεγαλύτερη σταθερότητα αλλά και κρατά το εκάστοτε έπιπλο καθαρό.
Για όσους θέλετε κάτι διαφορετικό και σας αρέσουν οι εργασίες “φτιάξ’το μόνος σου” έχω να σας προτείνω μια εναλλακτική διακοσμητική πρόταση. Αρχικά επιλέξτε το αγγείο, δίσκο, γαβάθα της αρεσκείας σας. Διαμέτρου τουλάχιστον 25εκ.

Στην συνέχεια θα χρειαστείτε

2-3 γλαστράκια διακοσμητικής πρασινάδας

1 σπαράγκι (αράχνη)
1 πλαστική γλάστρα διαμμέτρου 13εκ-14
1 πιστόλι σιλικόνης
1 μικρό κομμάτι δίχτυ
Μερικά χαλίκια
20 λεπτά χρόνου
1 Ορχιδέα επιλογής σας που να της αρέσει η υγρασία και να μην χρειάζεται πολύ φως στις ρίζες (στο παράδειγμα μας ένα Den. Berry)

Βήμα 1. Κατά 99% η ορχιδέα σας βρίσκεται σε μια γλάστρα διαμέτρου 12εκ. Παρόλα αυτά σιγουρευτείτε πως χωράει και βγαίνει εύκολα από την γλάστρα διαμέτρου 13εκ που θα χρησιμοποιήσετε. Αν ναι, τότε προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Αν η γλάστρα είναι στενή τότε χρησιμοποιήστε μια διαμ. 14εκ.

Βήμα 2. Χρησιμοποιήστε την σιλικόνη για να στερεώσετε την πλαστική γλάστρα (όχι αυτή της ορχιδέας σας, την άλλη) στο αγγείο της επιλογής σας. Βρείτε το κέντρο και στερεώστε την εκεί με διακεκομμένη γραμμή σιλικόνης. Δεν κάνουμε κύκλο γιατί έτσι θα είναι στεγανή και ίσως να τύχει να υπάρξει αύξηση υγρασίας, να έχει μείνει μέσα νερό από κάποιο πότισμα κλπ.

Βήμα 3. Αφήστε την μερικά λεπτά να στεγνώσει.

Βήμα 4. Γύρω από την σταθεροποιημένη γλάστρα, τοποθετήστε ένα στρώμα χαλικιών 1-2 εκ.

Βήμα 5. Βγάλτε την πρασινάδα και το σπαράγγι από τις γλάστρες τους με προσοχή και χωρίστε τα στην μέση. Τοποθετήστε τα μισά με την κυκλική πλευρά προς τα έξω, γύρω από την κεντρική γλάστρα δημιουργώντας έναν λοφίσκο.

Βήμα 6. Στερεώστε με το δίχτυ και καλύψτε το με την πρασινάδα.

Βήμα 7. Ποτίστε και δείτε σε πιο ύψος συγκρατείται νερό στον πάτο της γλάστρας που βρίσκεται στο κέντρο του λοφίσκου. Ιδανικά τυχών νερό μετά από κάθε πότισμα δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος των χαλικιών.

Βήμα 8. Βάλτε λίγα χαλίκια στο κέντρο της γλάστρας και από πάνω την γλάστρα με την ορχιδέα σας. Τακτοποιήστε την πρασινάδα ώστε να κρύβει ιδανικά την εσωτερική γλάστρα.

Ορίστε μια φωτογραφία από μια δική μου τέτοια “ζωντανή γλάστρα” στο πορτμαντό της εισόδου.

*Προκύπτει από το  case pot δηλαδή γλάστρα θήκη