Να ‘τανε πρωταπριλιά…

Πάει η αγάπη μου, πάει με άφησε… λέει το γνωστό τραγούδι. Κάθε φορά που μια ορχιδέα φεύγει από τα χέρια μου για να βρεθεί στα χέρια ενός φίλου του καταστήματος, με πιάνει μια γλυκιά μελαγχολία. Τουλάχιστον μένουν πίσω οι φωτογραφίες για να τις θυμάμαι. Παρακάτω μερικές από τις ορχιδέες του μήνα, άλλες έφυγαν ήδη και βρίσκονται στα νέα τους σπίτια και άλλες περιμένουν ακόμη υπομονετικά κάποιον να τις αποκτήσει.

Pescatoria lamellosa

Pescatoria lamellosa

Η pescatoria lamellosa εκ πρώτης όψεως είναι μια πρασινάδα που παρά το όμορφο φύλλωμά της, δεν σου γεμίζει το μάτι για ορχιδέα ή κάτι το εξαιρετικό. Παρόλα αυτά όταν ανθίζουν με τα σχετικά μεγάλα τους και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής λουλούδια, σε έντονη χρωματική αντίθεση, δεν αφήνουν κανένα βλέμμα ασυγκίνητο. Όμορφο κίτρινο χρώμα με καφέ-μαύρο κέντρο στο χείλος σε μια περίτεχνη δομή, που θυμίζει -κατά κάποιον τρόπο- το κάτω μέρος από ομπρέλα μανιταριού.

Αγαπημένες ορχιδέες φαλαινόψις σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως πόζαραν στον φακό.

Bulbophyllum falcatum

Bulbophyllum falcatum

Το Bulbophyllum falcatum έχει κερδίσει το παρατσούκλι “κόσα” (μεγάλο δρεπάνι – εργαλείο κοπής αγροτικής σοδειάς). Ο λόγος είναι το σχήμα του ανθοφόρου που οπτικά θυμίζει την κόσα. Στην λάμα, η οποία μπορεί να είναι κόκκινου ή πράσινου χρώματος (ανάλογα με την ποικιλία), εμφανίζονται πολλά μικρά αλλά πολύ εντυπωσιακά άνθη.

Polystachya paniculata

Polystachya paniculata

Η Αφρικανικής καταγωγής Polystachya paniculata ξαφνιάζει με τον μεγάλο αριθμό από μικρού μεγέθους άνθη, τα οποία έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια.

Oeceoclades saundersiana

Oeceoclades saundersiana

Η Oeceoclades saundersiana της παραπάνω φωτογραφίας, εμφανίζει σκουρόχρωμα και ιδιαίτερα αρωματικά άνθη σε μεγάλου μήκους ανθοφόρους. Είναι αρκετά σπάνια στο εμπόριο (αν και η σπανιότητα είναι πάντα σχετική με την εποχή). Η φροντίδα της σχετικά εύκολη και παραπλήσια με αυτή των calanthe και eulophia ή γενικότερα των ορχιδέων που προτιμούν την ζέστη και το νερό το καλοκαίρι και μια περίοδο ξεκούρασης τον χειμώνα.

Οι cattleya πιο πάνω ήταν ίσως από τις ομορφότερες και με τις πιο πλούσιες ανθοφορίες, τουλάχιστον από όσες έχουν περάσει όλο αυτό τον καιρό από το κατάστημα.

Στα ίδια πορτοκαλο-κόκκινα χρώματα που ιριδίζουν και η Masdevallia που κλέβει καρδιές.

Για τους λάτρεις των Dendrobium, το Den. sulcatum μαγεύει με τα τσαμπιά από λουλούδια και τους ιδιαίτερα πεπλατυσμένους κορμούς του.

Αυτό το Trigonidium egertonianum είναι ένα από τα κατά καιρούς περίεργα διαφοροποιημένα άνθη που συναντά κανείς στις ορχιδέες. Ένα μικρό χωνί γεμάτο ρίγες.