Oncidesa (Oncidium) Sweet Sugar
Συνοπτικά:
Φως – Δυνατό
Θερμοκρασία – Μέση
Ανθοφορία – Σεπτέμβριος – Νοέμβριος ή και Μάιος – Ιούλιος
Άρωμα – Όχι
Μέγεθος φυτού – Μεσαίο
Μέγεθος άνθους – Μικρό
Oncidesa Sweer Sugar (Ονσιντέσα) ελληνολατινική ρίζα ονοματολογίας, όνομα που προκύπτει από σύνθεση των λέξεων oncidium και gomesa προσδιορίζει το υβρίδιο μεταξύ των δύο αυτών ειδών (οι αλλαγές στην κατηγοριοποίηση είναι πρόσφατες και θα το δείτε να αναφέρεται συνηθέστερα ως oncidium). Sweet Sugar (γλυκιά ζάχαρη) το όνομα που δόθηκε στο φυτό από τον υβριδιστή M. Sato που το κατοχύρωσε 20/11/1990. Προέκυψε από διασταύρωση των Gomesa varicosa x Oncidesa Aloha Iwanaga (ως πρώτο αναφέρεται το φυτό που δίνει την γύρη).
Είναι μια από τις ανθεκτικότερες ορχιδέες που μπορείτε να αποκτήσετε, επίσης αποτελεί ένα από τα πιο εμπορικά και διαδεδομένα υβρίδια. Μπορεί σποραδικά να ανθίσει όλο τον χρόνο με προτίμηση το φθινόπωρο ή την αρχή του καλοκαιριού, ενώ πολύ συχνά ανθίζει 2 ή και 3 φορές τον χρόνο με την προσθήκη της άνοιξης. Αν η θερμοκρασία πέσει για μερικές μέρες γύρω στους 14-16C τότε αρχίζει να αναπτύσσει ανθοφόρους με πολλές διακλαδώσεις και πολλά μικρά (περίπου 4 εκατοστά) έντονα κίτρινα διάστικτα με καφέ λουλούδια. Καλό είναι τον χειμώνα η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από 12C ενώ το καλοκαίρι να μην ξεπεράσει τους 29C. Του αρέσει το δυνατό φως και απολαμβάνει την απευθείας έκθεση στον ήλιο κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες εκτός από την περίοδο του καλοκαιριού που ίσως πάθει έγκαυμα.
Καλό είναι να ποτίζεται αφού στεγνώσει καλά και να μεταφυτεύεται κάθε 2 – 2,5 χρόνια σε φρέσκο υπόστρωμα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις γενικές οδηγίες φροντίδας oncidium και να θυμάστε πως οι ψευδοβολβοί σας λένε πάντα για το ποια είναι η κατάστασή του. Φουσκωμένοι και λείοι σημαίνει πως όλα βαίνουν καλώς ενώ ζαρωμένοι, μαλακοί ή κίτρινοι σημαίνει πως κάτι πάει στραβά με την απορρόφηση νερού από το φυτό. Φυσικά οι ψευδοβολβοί δεν ζουν για πάντα και κάποια στιγμή οι παλαιότεροι θα ζαρώσουν και θα μαραθούν δίνοντας την θέση τους σε νέους, θα πρέπει λοιπόν να ανησυχήσετε μόνο αν δείτε να ζαρώνουν πολλοί ταυτόχρονα.
Τα μικρά φυτά πχ 4-5 ψευδοβολβοί στο ρίζωμα, παράγουν 1-2 ανθοφόρους σε κάθε ανθοφορία, έτσι πολλοί χωρίζουν το φυτό τους στην μέση ή ακόμη και χρησιμοποιούν παλιούς χωρίς φύλλα ψευδοβολβούς ώστε να πολλαπλασιάζουν τα φυτά στην συλλογή τους. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο φυτό με περισσότερους από 10-12 ψευδοβολβούς θα μπορούσε να ανθίσει με 4-5 ανθοφόρους προσφέροντας ιδιαίτερο θέαμα.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Αναγεννώντας μια ορχιδέα από ψευδοβολβό.
Προκριματικά αποτελέσματα του φωτογραφικού διαγωνισμού.
Ορχιδέες και ιοί
Slc. (Cattleya) Kagaribi Dawn ‘Red Star’