Ονσίντιουμ

Oncidium / Ονσίντιουμ

Τα Ονσίντιουμ, ανήκουν στις πλέον ανθεκτικές ορχιδέες για καλλιέργεια στο σπίτι. Με λίγη φροντίδα μπορούν να ανθίζουν συχνά, με μεγάλο αριθμό ανθών 1-2 φορές τον χρόνο, συνήθως αρχές φθινοπώρου ή αρχές άνοιξης όταν αλλάζει ο καιρός. Μέσες θερμοκρασίες και συνθήκες οικιακού περιβάλλοντος συνήθως είναι επαρκείς.

Φως: Είναι εύκολο. Μεγαλώνουν αρκετά εύκολα κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο με λίγο απευθείας ήλιο τις πρωινές ώρες. Το ιδανικό επίπεδο φωτός είναι εύκολο να προσδιοριστεί (2000-6000 λουξ) με το χέρι. Κρατώντας το χέρι μας με ανοιχτά τα δάχτυλα περίπου 40 εκ από την θέση του φυτού και μεταξύ φυτού και παραθύρου παρατηρούμε την σκιά. Αν βλέπουμε καθαρή σκιά το φως είναι ιδανικό. Πρακτικά μας ενδιαφέρει δυνατό φως και απευθείας έκθεση στον ήλιο τις πρωινές ώρες. Σαν γενικό κανόνα, όσο ποιο σαρκώδη είναι τα φύλλα ενός Ονσίντιουμ τόσο περισσότερο απευθείας έκθεση στον απευθείας ήλιο μπορεί να αντέξει με εξαίρεση τους πολύ ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους στο κλίμα μας ίσως χρειαστεί σκίαση 20-40% ή απλά απομάκρυνση από τον απευθείας ήλιο.

Θερμοκρασία: Τα Ονσίντιουμ χαρακτηρίζονται ως μέσα προς ζεστά φυτά ανάλογα με το είδος. Ένα εύρος 16-30C θα ήταν ιδανικό με τις νυκτερινές θερμοκρασίες να είναι στο κάτω μέρος του εύρους και τις ημερήσιες στο πάνω. Η θερμοκρασία και η διαφορά από μέρα σε νύχτα είναι ο παράγοντας που δίνει το έναυσμα στο φυτό να ανθίσει. Αν για 2-3 εβδομάδες η νυχτερινή θερμοκρασία είναι 10C μικρότερη από την ημερήσια τότε το φυτό ξεκινά να αναπτύσσει ανθοφόρο μίσχο (συνήθως Σεπτέμβριος-Οκτώβριος πριν ξεκινήσει η θέρμανση των σπιτιών). Μετά από 1,5-2 μήνες περίπου τα μπουμπούκια θα ανθίσουν. Κατά την φθινοπωρινή περίοδο ψύχρανσης της νύχτας ή τον χειμώνα μετά την ανθοφορία μπορούν να αντέξουν νυχτερινές θερμοκρασίες έως και 13-16C. Το καλοκαίρι με αρκετή υγρασία (συχνό ψέκασμα με νερό) και κίνηση του αέρα αντέχουν μικρές περιόδους μέχρι και 37-39C.

Νερό: Ιδιαίτερα εύκολο για αυτό το είδος. Ο νούμερο ένα λόγος που τα φυτά πεθαίνουν είναι το λάθος πότισμα. Μιας και έχουν αποθηκευτικά όργανα νερού (ψευδοβολβούς) προτείνεται να στεγνώσουν καλά πριν από κάθε πότισμα. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται πολύ καλά και να ποτίζονται ξανά ανάλογα με το είδος της ρίζας. Χοντρές ρίζες – ποτίζουμε μόλις έχει στεγνώσει εντελώς, λεπτές ρίζες (το συνηθέστερο) ποτίζουμε μόλις έχει στεγνώσει εντελώς η μισή γλάστρα. Το καλοκαίρι αυτή η συχνότητα μπορεί να είναι κάθε 3 μέρες ή ακόμη και κάθε άλλη μέρα ενώ τον χειμώνα μπορεί να είναι από 1 φορά την εβδομάδα μέχρι και 1 φορά κάθε 15 μέρες ανάλογα με το περιβάλλον. Πολλά είδη πρέπει να ξεκουραστούν το χειμώνα και μπορεί να χρειάζονται πότισμα μόνο μια φορά τον μήνα. Πότισμα πάντα μόνο το πρωί ώστε να επιτρέπεται στα φύλλα να στεγνώσουν μέχρι το βράδυ για να αποφευχθεί τυχών σάπισμα των φύλλων. Το βρόχινο νερό ενδείκνυται ή έστω κάποιες φορές που έχουμε την ευκαιρία να το μαζέψουμε καλό είναι να ξεπλένουμε το υπόστρωμα από τυχών συγκεντρωμένα άλατα (σκληρό νερό / λίπασμα).

Υγρασία: Είναι εύκολο να διατηρηθεί, με ιδανικό εύρος σχετικής υγρασίας 30-60%. Γενικά είναι από τις ορχιδέες που χρειάζονται λιγότερη υγρασία. Τα φύλλα πρέπει να στεγνώνουν όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το πότισμα και ιδικά κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε κλιματιζόμενους χώρους με χαμηλή υγρασία καλό είναι να ψεκάζονται κατά καιρούς τα φυτά ή να τοποθετηθεί η γλάστρα τους πάνω σε έναν δίσκο με νερό και χαλίκια χωρίς όμως ποτέ η γλάστρα να αγγίζει το νερό.

Λίπανση: Τακτικά ειδικά στους ζεστούς μήνες που το φυτό αναπτύσσεται. 1-2 φορές τον μήνα με το πότισμα. Πάντα λιπαίνουμε υγρό φυτό για να μην κάψουμε τις ρίζες. Ένα υγρό λίπασμα N-P-K 30-20-20 είναι ιδανικό. Καλό είναι να το διαλύουμε στο 1/2, 1/4 κλπ της συνιστώμενης δόσης . Αν δεν χρησιμοποιούμε υπόστρωμα με βάση τον φλοιό κωνοφόρων αλλά σφάγνα ή κοκοφοίνικα καλό είναι κάποιο ισορροπημένο υγρό λίπασμα 20-20-20. Καλό θα είναι το άζωτο να προέρχεται από νιτρικά και όχι από ουρία ή αμμωνία. Τα ιχνοστοιχεία βοηθούν και αυτά. Κατά την ανθοφορία ένα λίπασμα με υψηλότερο φώσφορο πχ 20-30-20 θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα των ανθών, Κατά τους ψυχρούς μήνες που το φυτό αδρανεί καλό είναι να λιπαίνουμε 1 φορά κάθε 1,5 μήνα.

Φύτεμα: Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται την άνοιξη μόλις έχουν αρχίσει να βγαίνουν νέοι ψευδοβολβοί αλλά πριν οι ρίζες τους μεγαλώσουν πάνω από 5 εκατοστά. Η μεταφύτευση συνίσταται 1 φορά τον χρόνο ή κάθε 2 χρόνια ανάλογα με την κατάσταση του υποστρώματος. Τα ώριμα φυτά μπορούν να μεγαλώνουν με το ίδιο υπόστρωμα μέχρι αυτό να αρχίσει να αποδομείται (συνήθως 18 μήνες). Οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν αν το υπόστρωμα δεν αποστραγγίζει καλά. Για να μεταφυτέψετε απομακρύνετε το παλιό υπότρωμα από τις ρίζες, κόψτε με ένα αποστειρωμένο εργαλείο τυχών μαλακές σάπιες ρίζες ή καμένες ξερές και απλώστε τις εναπομείναντες ρίζες πάνω από μια χούφτα υπόστρωμα μέσα σε μια καθαρή γλάστρα. Γεμίστε την υπόλοιπη γλάστρα δουλεύοντας γύρω και πάνω από τις ρίζες αφήνοντας το σημείο από όπου ξεκινούν οι ρίζες στο ύψος του υποστρώματος. Γενικά συνιστάται ψιλοκομμένο υπόστρωμα.