Γιατί τα λουλούδια της ορχιδέας μου πρασινίζουν
Καταρχάς τα λουλούδια είναι διαφοροποιημένα φύλλα. Συνήθως πριν ανοίξει ένα μπουμπούκι είναι πράσινο ενώ ανάλογα με το χρώμα του λουλουδιού, μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να χρωματίζεται πχ κόκκινο ή ακόμη και να είναι διάστικτο. Στις ορχιδέες παρατηρούμε αρκετά είδη με πράσινα λουλούδια ή πρασινοκίτρινα παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που ένα λουλούδι ξεκινά λευκό ή κίτρινο και στην συνέχεια πρασινίζει.

Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα κάποια πέταλα άρχισαν να ασπρίζουν ενώ κάποια θα χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμη
Στα υβρίδια φαλαινόψις του εμπορίου συγκεκριμένα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που λευκά ή κίτρινα λουλούδια ανοίγουν πρασινωπά και αποκτούν το λευκό ή κίτρινο χρώμα τους αργότερα. Κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο περίεργο όσο το γεγονός πως πολλά φυτά ενώ πάρουν το λευκό ή κίτρινο χρώμα τους (ακόμη και σε κάποια διάστικτα με κόκκινο παρατηρείται το φαινόμενο) μετά από λίγο αρχίζουν να πρασινίζουν. Υπάρχουν δύο παράγοντες που κάνουν ένα λουλούδι να πρασινίσει. Το φως και τα γονίδια.

Αυτή η κίτρινη διάστικτη φαλαινόψις μασκότ του μπλογκ άρχισε να πρασινίζει από την υπερέκθεση στο φως
Στην περίπτωση του φωτός, έχει παρατηρηθεί πως κίτρινα ή λευκά λουλούδια έχουν την τάση να πρασινίζουν όταν λαμβάνουν περισσότερο φως. Οι ορχιδέες άλλωστε έχουν αναπτύξει μοναδικούς τρόπους φωτοσύνθεσης. Οι περισσότερες από αυτές για παράδειγμα φωτοσυνθέτουν ακόμη και στις ρίζες τους, ενώ έχουν αντίστροφο κύκλο από τα περισσότερα φυτάως προς τον χρόνο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Σε αυτή την κίτρινη (πελορική) φαλαινόψις το πρασίνισμα είναι ακόμη πιο έντονο, άρχισε να παρατηρείτε μετά από γονιμοποίηση
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο ενδιαφέρον των γονιδίων. Στις φαλαινόψις υπάρχει μια ακόμη σπάνια περίπτωση σε ότι αφορά την φωτοσύνθεση και τα λουλούδια τους. Σε κάποια είδη όπως η Phalaenopsis violacea μετά την γονιμοποίηση τα πέταλα του λουλουδιού αντί να μαραθούν όσο παράγεται ο καρπός (κάψουλα με σπόρους) αυτά όχι μόνο παραμένουν, αλλά χάνουν το χρώμα τους και αναπτύσσουν χλωροφύλλη. Πρακτικά τα πέταλα του λουλουδιού ξαναγίνονται φύλλα.

Picture taken by Dr. He Jie from National Institute of Technology, Nanyang Technological University used under creative commons
Μερικά άλλα είδη τα οποία εμφανίζουν παρόμοια συμπεριφορά με την Phalaenopsis violacea είναι οι Phalaenopsis hieroglyphica, Phalaenopsis lueddemanniana και Phalaenopsis fasciata. Με τα περισσότερα εμπορικά διαθέσιμα υβρίδια να έχουν κάπου στο γονιδίωμά τους κάποιο από αυτά τα είδη παρατηρείται το φαινόμενο του πρασινίσματος των λουλουδιών. Όταν γονιμοποιηθεί κάποιο λουλούδι ακόμη και με τον εαυτό του κατά την μεγάλη μεταφορά ή όταν έχει λίγο παραπάνω φωτισμό από όσο χρειάζεται τότε τα λουλούδια πρασινίζουν. Για να αποφύγετε λοιπόν το πρασίνισμα μην υπερεκθέτετε στο φως τα φυτά και μην τα γονιμοποιείτε παρά μόνο εάν είστε σίγουροι.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Μπορώ να κοιμάμαι με ορχιδέες; (Crassulacean Acid Metabolism – CAM φωτοσύνθεση)
Γκρίζο
Διάσωση και μεταφύτευση Φαλαινόψις
Φωτογραφίες