Ορχιδέες και κατοικίδια

Πολλοί φίλοι των ορχιδέων και των φυτών, είναι και φίλοι των ζώων. Ενώ οι ορχιδέες συνήθως είναι στατικές και μένουν στο σημείο που τις τοποθετεί κανείς… τα κατοικίδια έχουν την τάση να κινούνται λίγο ή πολύ στον χώρο, πολλές φορές αδιαφορώντας για τα πολύτιμα σε συναισθηματική ή και χρηματική αξία φυτά εσωτερικού ή και εξωτερικού χώρου.

Τα συνηθέστερα κατοικίδια ζώα που απαντώνται στον αστικό ιστό είναι οι γάτες και οι σκύλοι. Ως κάτοχος και τον δύο, έχω χάσει κατά καιρούς ορχιδέες ή και άλλα φυτά από τα τετράποδα φιλαράκια μου. Σκέφτηκα λοιπόν πως μερικές συμβουλές για την αλληλεπίδραση φυτών και ζώων, ίσως βοηθήσουν και κάποιους επισκέπτες.

Αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές και ζητήσετε και την βοήθεια του κτηνιάτρου σας, μπορεί να καταφέρετε να μειώσετε τις ζημιές των τετράποδων φίλων σας ή και να γίνουν βοηθοί σας στην φροντίδα των ορχιδέων όπως η Μυστική Πράκτορας του βίντεο:

Ας ξεκινήσουμε με τις γάτες.

Τι μπορεί να πάει στραβά; Πολλά! Θα σημειώνω τα πιθανά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισης. Πολλές από τις συμβουλές ή τα προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλα φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Ακόνισμα νυχιών πάνω σε φυτά

Τα νύχια της γάτας, όπως και τα δικά μας μεγαλώνουν συνεχώς. Στο ένστικτό τους είναι ριζωμένο πολύ βαθιά το περιοδικό ακόνισμα, τρίβοντας τα σε τραχιές επιφάνειες. Στα καταστήματα με είδη φροντίδας ζώων θα βρείτε ειδικά αξεσουάρ για να γρατζουνούν οι γάτες, από πεπιεσμένο χαρτόνι, μοριοσανίδα ή και απλή λινάτσα. Μπορείτε και μόνοι σας να δέσετε λινάτσα ή άλλο χοντρό σχοινί γύρω από ένα κλαδί ώστε να ακονίζει εκεί τα νύχια της η γάτα σας και να αφήνει ήσυχα τα μάουντ με τις ορχιδέες ή και τους κορμούς από φίκους, μπαμπού ή άλλα ξυλώδη φυτά εσωτερικού χώρου.

Δάγκωμα φύλλων.

Πολλά σαρκοφάγα ζώα όπως οι γάτες, τρώνε κάποιες φορές γρασίδι για να τους βοηθήσει με την πέψη. Άλλες φορές απλά μασώντας λίγο γρασίδι το οποίο έχει μαρκάρει άτομο του αντίθετου φύλλου, αντλούν πληροφορίες για την σεξουαλική ωριμότητα. Έτσι αν έχετε γάτους και γάτες και κάποιο από αυτά ψεκάσει ένα φυτό, γάτες του αντίθετου φύλλου μπορεί να μασουλήσουν τα φυτά στο συγκεκριμένο σημείο. Είτε για λόγους πέψης, είτε αναπαραγωγής, μπορείτε να βρείτε ειδικά είδη από γρασίδι για γάτες ώστε να μασουλούν εκείνο και να αφήνουν ήσυχα τα φύλλα των φυτών σας.

Τουαλέτα.

Η γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα. Εκτός από το συχνό μπάνιο τους, όταν λερώνουν σκεπάζουν τις ακαθαρσίες με χώμα ενώ ουρούν σε απορροφητικά υποστρώματα. Για τις ορχιδέες με υπόστρωμα που περιέχει τύρφη (όπως τα κυμπίντιουμ) ή οποιοδήποτε φυτό εσωτερικού χώρου, η γλάστρα πολλές φορές γίνεται σημείο τουαλέτας για το ψιλό ή το χοντρό. Το κακό είναι πως αν γίνει η αρχή, είναι δύσκολο να το ξεκόψει κανείς. Βεβαιωθείτε πως καθαρίζεται συχνά την τουαλέτα της γάτας σας. Αν η τουαλέτα της είναι βρώμικη θα αναζητήσει νέα σημεία. Μια καλή συχνότητα αλλαγής της άμμου της γάτας είναι κάθε 1-3 μέρες το πολύ για μία γάτα, με την προϋπόθεση πως το χοντρό το κοσκινίζεται και το αφαιρείτε άμεσα. Επίσης διατηρείτε την τουαλέτα της γάτας σας σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που βάζετε το νερό και την τροφή της, μιας και θα προτιμήσει να μην λερώσει κοντά στο μπολ με την τροφή της, αλλά σε απομακρυσμένο σημείο.

Αναποδογύρισμα γλάστρας.

Καλώς ή κακώς, οι γάτες είναι ζημιάρες. Τις περισσότερες φορές από περιέργεια, αναποδογυρίζουν αντικείμενα ακόμη και από ψηλά ράφια κατά την αναρρίχησή τους. Ειδικότερα στις λεγόμενες τρελές τους ώρες όπου και ανεβάζουν κατακόρυφα την δραστηριότητά τους. Μπορείτε να μειώσετε τις ζημιές, αν εξηγήσετε στην γάτα σας, σε ποιες περιοχές μπορεί να παίζει. Κάποιο κρεμασμένο παιχνίδια σε σπάγκο, δεμένο σε συγκεκριμένο σημείο, θα περιορίσει τη δράση της σε μια περιοχή παιχνιδιού, ενώ ένα νεροπίστολο θα μπορούσε να τιμωρήσει την γάτα σας, ώστε να αποφεύγει σημεία. Παρόλα αυτά, είναι καλύτερο να εκπαιδεύεται την γάτα σας με θετική επιβράβευση αντί με τιμωρία και να καταφεύγετε σε μια λύση όπως το νεροπίστολο μόνο εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά ο κτηνίατρος σας είναι ο πλέον ειδικός για συμβουλές που θα βελτιώσουν τις συνθήκες συμβίωσής σας και για τους δυο σας.

Με λίγη εκπαίδευση θετικής επιβράβευσης γάτες και σκύλοι συμβιώνουν αρμονικά. Το ίδιο και με τις ορχιδέες.

Οι σκύλοι είναι λίγο ευκολότεροι στην εκπαίδευση:

Μασούλημα φύλλων και φυτών.

Λιγότερο για πέψη και περισσότερο από ανία ή νέα δόντια, οι σκύλοι μασουλούν φυτά. Ένα κουτάβι που βγάζει δόντια θα μασουλήσει ότι μπορεί να βρει. Παρόλα αυτά θα προτιμήσει κάτι με την δική σας μυρωδιά. Ένα ειδικό παιχνίδι (με επίβλεψη για να μην καταπιεί κάποιο τμήμα του) που έχετε κρατήσει λίγα λεπτά, βρώσιμα ψευτοκόκαλα από δέρμα ή μια παλιά παντόφλα σας (με επίβλεψη για να μην καταπιεί κάποιο τμήμα της) θα αποσπάσει την προσοχή του από τις ορχιδέες. Αν και οι ορχιδέες δεν είναι τοξικές, υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που θα αρρωστήσουν τον σκύλο σας αν τα φάει. Από ορχιδέες τα συνηθέστερα θύματα σκύλων είναι τα κυμπίντιουμ λόγω των ψευδοβολβών τους που είναι πλούσιοι σε ζάκχαρα.

Αναποδογύρισμα γλάστρας.

Η ουρά του σκύλου είναι μέσο έκφρασης. Αν παρακολουθήσετε με μεγάλη προσοχή την κίνησή της, μπορείτε να καταλάβετε πως διαφορετικά χαιρετά το αφεντικό, διαφορετικά τον επισκέπτη, διαφορετικά σημαίνει πάμε βόλτα ή θέλω να παίξουμε. Για τα ψηλά σκυλιά η ουρά είναι ο νούμερο ένα λόγος για σπασμένα διακοσμητικά ή αναποδογυρισμένες γλάστρες. Ο ακρωτηριασμός της ουράς είναι μια πρακτική την οποία δεν εγκρίνω, απλά φροντίστε να μην έχετε αντικείμενα στο ύψος της ουράς του σκύλου σας, είναι τόσο απλό.

Παιχνίδι και ύπνος.

Μάθετε τον σκύλο σας σε ποιους χώρους πρέπει να παίζει και φροντίστε να βγαίνετε μαζί του βόλτα τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Ένας σκύλος που τρέχει και παίζει μαζί σας έξω, σπάνια θα δημιουργεί πρόβλημα ή έχει μεγάλη όρεξη για ζημιές μέσα στο σπίτι. Οριοθετήστε έναν χώρου παιχνιδιού στο σπίτι και έναν χώρο ύπνου. Μην συνδυάζεται το παιχνίδι και τον χώρο ύπνου με εξαίρεση κάποιο παιχνίδι για μάσημα, που μπορεί να είναι κοντά ή και μέσα στο μαξιλάρι/πουφ στο οποίο κοιμάται.

Προσοχή λερώνει.

Μάθετε με θετική επιβράβευση, να κάνει την ανάγκη του μόνο έξω και όσο τον έχετε στο λουρί και όχι μέσα, στα πλαϊνά γλαστρών ή γωνιών του χώρου σας. Μην αφήνετε περισσότερες από 8 ώρες(ανάλογα με το μέγεθος, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει) τον σκύλο σας χωρίς βόλτα. Έτσι καλό είναι μια βόλτα πριν κοιμηθείτε και μια βόλτα μόλις ξυπνήσετε το πρωί, με μια τρίτη το μεσημέρι ή απόγευμα (τουλάχιστον).