Ορχιδέες και τουαλέτες
Μετά από 5 φορές που έγραψα και έσβησα την εισαγωγή για αυτή την ανάρτηση ακόμη δεν ξέρω πως να συστήσω το συγκεκριμένο θέμα. Ξεκίνησα να γράφω για την χρήση των ορχιδέων στην διαφήμιση και στις καμπάνιες μερικών προϊόντων και εταιριών. Μια συγκεκριμένη διαφήμιση ήταν ικανή να θέσει το άρθρο σε αναμονή και να με κάνει να θέλω να γράψω για τουαλέτες.
Λόγω των συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας σε μια τουαλέτα (με την έννοια του χώρου) ένα άρθρο για ορχιδέες και τουαλέτες… μισό λεπτό! Ας το λέμε μπάνιο για να επισημαίνεται περισσότερο η έννοια του χώρου. Που είχαμε μείνει; Α, ναι! Λόγω των συνθηκών υγρασίας σε ένα μπάνιο, μια ορχιδέα όχι μόνο θα μπορούσε να τοποθετηθεί εκεί αλλά και να ευημερεί. Τουλάχιστον όταν αναφερόμαστε σε ένα φωτεινό μπάνιο. Παρόλα αυτά σήμερα θα μιλήσουμε για τουαλέτες και ορχιδέες, με την έννοια του είδους υγιεινής, δηλαδή την λεκάνη, πάπια ή όπως αλλιώς προτιμάτε να την αποκαλείτε.
Η εταιρία S.C. Johnson & Son -στα προϊόντα της ανήκουν τα raid, glade, mr. muscle κλπ- σε μια καμπάνια για το Toilet duck (παπί w.c. νομίζω το λέμε στην Ελλάδα) χρησιμοποίησε δημιουργικά τουαλέτες ώστε να σχηματίσει μια ορχιδέα φαλαινόψις και να προωθήσει το καθαριστικό της προϊόν. Η καμπάνια είχε δημιουργηθεί στην Σουηδία και εκτός από την τουαλέτα ορχιδέα, περιλάμβανε τόσο άλλα λουλούδια όσο και άλλα σκεύη. Τα σκεύη στα οποία μεταμορφωνόταν η κλασική λεκάνη ήταν σουπιέρα, ζαχαριέρα και πιατέλα, ενώ μαζί με το κάθε σκεύος υπήρχε και η ερώτηση προς τον θεατή της διαφήμισης -Πόσο καθαρή είναι η τουαλέτα σας; Το ενδιαφέρον με την χρήση των λουλουδιών ήταν πως τα επιλεγμένα (τουλίπες, κάννες, ορχιδέα φαλαινόψις) κατά γενική ομολογία είναι άοσμα. Στις διαφημιστικές καταχωρήσεις με τα λουλούδια, υπήρχε απουσία οποιουδήποτε κειμένου. Το πιθανότερο οι διαφημιστές να ήθελαν να τονίσουν την απουσία οσμών. Οι 6 καταχωρήσεις της καμπάνιας χρησιμοποιήθηκαν σε έντυπη μορφή σε περιοδικά και εφημερίδες αλλά και σε εξωτερικούς χώρους ως αφίσες.
Βλέποντας οπτικά το αποτέλεσμα της τουαλέτας ορχιδέας, θυμήθηκα πως τον περασμένο Ιούλιο ένας φίλος μου χρειαζόταν βοήθεια.
@csfiatkos σου βρήκα αυτό από Πολωνική εταιρία karoplast.pl/en/zd_07_2007/… που έχει το πλας πως είναι σετ με μπιγκάλ και θήκη χαρτιού
— Στηβ (@MyOrchidGr) July 5, 2012
Τότε μιας και ήθελε φωτοκαπάκι τουαλέτας του είχα προτείνει ένα με ορχιδέες όπως βλέπετε και στο παραπάνω τιτίβισμα.
Σήμερα με την θύμηση του φωτοκαπακιού και έχοντας μπροστά μου την διαφήμιση για το παπί, σκέφτηκα πως ο σκευομορφισμός στην διαφήμιση πιθανόν να είχε υιοθετηθεί και από κάποιον καλλιτέχνη. Σκευομορφισμός είναι όταν αντικείμενα (σκεύη) αποκτούν μορφή που θυμίζει κάτι άλλο αισθητικά αλλά συνήθως δεν εξυπηρετεί κάποιον λειτουργικό σκοπό. Τα σκεύη μπορεί να μην είναι πάντοτε απτά αντικείμενα. Για παράδειγμα πολλές εφαρμογές της Apple εμφανίζουν στοιχεία σκευομορφισμού με υφές και επιφάνειες ξύλου σε ψηφιακές βιβλιοθήκες ή δέρματος σε ψηφιακές ατζέντες. Ψάχνοντας λοιπόν για σκευομορφισμό εμπνευσμένο από ορχιδέες, ανακάλυψα τον γλύπτη Clark Sorensen.
Ο Κλαρκ, μεγάλωσε στην Γιούτα, στην Σολτ Λέικ συγκεκριμένα. Πήρε το μπάτσελορ του στις Kαλές Tέχνες από το πανεπιστήμιο της Γιούτα με επαίνους και έζησε δύο χρόνια στην Γαλλία πριν μετακομίσει στην Καλιφόρνια. Δούλεψε ως σχεδιαστής και γραφίστας, ασχολήθηκε με την σχεδίαση κινουμένων σχεδίων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και απασχολούμενος κυρίως στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών, συνέβαλλε στην δημιουργία 20 τίτλων μέσα σε 15 χρόνια εργασίας. Η γλυπτική ήταν πάντοτε το πάθος του και η συλλογή του από ουρητήρες φιλοξενήθηκε τόσο σε εκθέσεις όσο και στον διεθνή Τύπο. Μεταξύ των έργων του, ένας ουρητήρας με την μορφή του Αμερικανού Προέδρου Μπους και πολλοί εμπνευσμένοι από άνθη.
Στις φωτογραφίες μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από τους ουρητήρες ορχιδέες οι οποίοι και είναι διαθέσιμοι κατόπιν παραγγελίας. Για να αποκτήσετε κάποιον θα πρέπει να αποχωριστείτε 6.000-8.000 ευρώ.
Σε επικοινωνία μαζί του, του ζήτησα να μοιραστεί τις σκέψεις του για την έμπνευσή του από τις ορχιδέες στα έργα του:
Στα έργα μου, προσπαθώ να πάρω καθημερινά αντικείμενα, τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ως άσχημα ή ακόμη και χυδαία και να τα μεταμορφώσω σε κάτι όμορφο. Πάντα αγαπούσα τα λουλούδια και ειδικότερα τις ορχιδέες για την εξωτική ομορφιά τους. Για εμένα ήταν μια προφανής επιλογή να μεταμορφώσω ουρητήρες σε πολύχρωμα και φανταχτερά σχήματα λουλουδιών. Ειδικά η ορχιδέα μοιάζει να είναι η πιο φανταχτερή και ποικίλη τάξη λουλουδιών και νιώθω πως μόλις άρχισα να εξερευνώ τις δυνατότητες που παρουσιάζουν για την δουλειά μου οι πολλές ποικιλίες ορχιδέων. Η αντίφαση μεταξύ του χυδαίου και του όμορφου και του αρσενικού ουρητήρα εναντίων του θηλυκού λουλουδιού, με τράβηξε επίσης προς την εξερεύνηση της μεταμόρφωσης ουρητήρων σε λουλούδια.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Ερωτηματικά…
@ Πλατεία Κοτζιά
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο με τις ορχιδέες
Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας RHS ’13 2ο Μέρος – Φαλαινόψις