Πριγκιπικές ορχιδέες

Η τακτική είναι γνωστή από παλιά. Βοτανολόγοι από όλο τον κόσμο, από την αρχή της ταξινομίας και της ονοματολογίας, αφιέρωναν βοτανικά είδη που μόλις είχαν ανακαλυφθεί ή νέα υβρίδια μόλις αυτά άνθιζαν για πρώτη φορά σε σημαίνουσες προσωπικότητες. Πολλά επίθετα φυτών λοιπόν έχουν ρίζες σε βασιλικά οικογενειακά δέντρα. Victoriae Reginae για παράδειγμα από την Βασίλισσα Βικτώρια και άλλα πολλά. Πολλές φορές βοτανολόγοι ειδικά στην χρυσή εποχή της δενδροκηποκομίας στην ευρώπη, αφιέρωναν ονόματα φυτών σε φίλους τους και συναδέρφους. Το Sanderianum για παράδειγμα είναι ένα από τα συχνά απαντώμενα επίθετα σε ορχιδέες λόγω της σημαίνουσας δράσης του Sander στην ανακάλυψη και εμπορία των εξωτικών Ορχιδέων.

Στις μέρες μας με τους γαλαζοαίματους να μειώνονται συνεχώς οι αφιερώσεις ονομάτων ορχιδέων περιορίζονται στους χώρους των θεαμάτων και της πολιτικής σκηνής. Μερικές πρόσφατες ονομασίες ορχιδέων συμπεριλαμβάνουν τους Michelle Obama, Sarah Jessica Parker, Carla Bruni-Sarkozy, Martha Stewart και Elton John. Η Αμερικανική Εταιρία Ορχιδέας (AOS) αφιερώνει σε κάθε πρώτη κυρία μία καττλέγια. Πέρυσι στον βοτανικό κήπο της Σιγκαπούρης η Αυστραλιανή πρωθυπουργός Julia Gillard είδε το όνομά της να συνοδεύει ένα νέο ομώνυμο υβρίδιο Ντενδρόμπιουμ. Ανεξάρτητα από το “σταριλίκι” του εκάστοτε καλλιτέχνη ή πολιτικής φυσιογνωμίας, τα πριγκιπόπουλα καταφέρνουν με μοναδικό τρόπο να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας και σε συνδυασμό με μια εξωτική ορχιδέα υφαίνουν ρομαντικά παραμύθια και όνειρα για κοριτσόπουλα, βοτανολόγους και ερασιτέχνες καλλιεργητές.

Στην τρέχουσα επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στην Ασία και στην χθεσινή επίσκεψη του στους βοτανικούς κήπους της Σιγκαπούρης ο Βρετανός Πρίγκιπας Γουίλιαμ και η αγαπημένη του Κέιτ Μίντελτον είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να θαυμάσουν από κοντά το Dendrobium Memoria Princess Diana που είχε αφιερωθεί στην μακαρίτισσα Νταϊάνα, αλλά και να συμμετέχουν στην τελετή ονομασίας της Vanda William Catherine προς τιμήν του ζεύγους.

Ακόμη και στις μέρες μας οι πριγκιπικές ορχιδέες βρίσκουν την θέση τους ως εκθέματα σε βοτανικούς κήπους και σύντομα στα ράφια του μαζικού εμπορίου ώστε ο κάθε ορχιδόφιλος να μπορεί να έχει ένα ονομαστό υβρίδιο στο περβάζι του παραθύρου του.