Οι ορχιδέες σε 36 γραμμές

Οι ορχιδέες θεωρούνταν σπάνιες και πολυδάπανη ευχαρίστηση. Σήμερα, οι ορχιδέες εισάγονται από όλο τον κόσμο ώστε να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Επιστημονικές έρευνες με αποτέλεσμα την μαζικότερη καλλιέργειά τους, οδήγησαν σε μείωση των τιμών, κάνοντας κάποια είδη διαθέσιμα ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Παρόλα αυτά, πολλοί ακόμη τις αποφεύγουν νομίζοντας πως είναι πολύ εξωτικά ή δύσκολα στην καλλιέργεια φυτά. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες ορχιδέες είναι πολύ εύκολες στην καλλιέργεια.

Υπάρχουν ορχιδέες μινιατούρες με μέγεθος όσο ένας συνδετήρας.

Υπάρχουν ορχιδέες μινιατούρες με μέγεθος όσο ένας συνδετήρας.

Οι ορχιδέες ανήκουν στην πιο ποικιλόμορφη οικογένεια φυτών του κόσμου και υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη σε κάθε μέρος της γης εκτός από την ανταρκτική. Πρόκειται για φυτά με μεγάλη προσαρμοστικότητα και τα περισσότερα είδη απολαμβάνουν περιβαλλοντολογικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που νιώθει ευχάριστα ένας άνθρωπος. Όχι πολύ ζέστη, όχι πολύ κρύο. Απλά μια μέση ζώνη θερμοκρασίας 18-26C κατά την διάρκεια της ημέρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δροσερές νύχτες (16-20C) είναι αυτές που βοηθούν τις ορχιδέες να ανθίσουν. Οι περισσότερες ορχιδέες πρέπει να κρατούνται μακριά από την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως ενώ επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε κρύα ρεύματα, πηγές θέρμανσης η κλιματιστικά που μπορούν να κλέψουν την πολύτιμη υγρασία. Παρόλα αυτά η καλή κυκλοφορία αέρα στον χώρο είναι απαραίτητη.

Οι ορχιδέες είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφες.

Οι ορχιδέες είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφες.

Τα τακτικά ελαφρά ψεκάσματα (κάθε πρωί) μεταξύ των ποτισμάτων κατά την περίοδο ανάπτυξης θα βοηθήσουν, ενώ επίσης ωφέλιμο θα είναι και ένα πρόγραμμα λίπανσης με ένα καλά αραιωμένο ισορροπημένο λίπασμα, ή κάποιο εξειδικευμένο λίπασμα ορχιδέων όπως αυτά που θα βρείτε στο κατάστημα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της σωστής τους φροντίδας είναι οι συχνές (κάθε 12-18 μήνες) μεταφυτεύσεις τους σε φρέσκο υπόστρωμα. Ως υπόστρωμα καλλιέργειας, χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά με το πλέον διαδεδομένο να είναι κομματάκια από φλοιό κωνοφόρων δέντρων, μιας και οι περισσότερες ορχιδέες μεγαλώνουν αγκιστρωμένες πάνω σε δέντρα (επίφυτα) και όχι στην γη.

Οι περισσότερες ορχιδέες, είναι επίφυτα, δηλαδή μεγαλώνουν αγκιστρωμένες πάνω σε δέντρα.

Οι περισσότερες ορχιδέες, είναι επίφυτα, δηλαδή μεγαλώνουν αγκιστρωμένες πάνω σε δέντρα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα νεαρό φυτό ή με ένα ικανό για ανθοφορία, ή ακόμη και με μια ανθισμένη ορχιδέα. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσετε είναι πως όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια ορχιδέα, τόσο πιο ανεκτική είναι στο αναπόφευκτο στρες που δημιουργείται κατά την αλλαγή συνθηκών όταν την υιοθετείτε. Στο MyOrchid.gr θα βρείτε μια σειρά από άρθρα με συμβουλές φροντίδας για τις ορχιδέες καθώς και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με συνεχόμενες αλλαγές στις διαθέσιμες εξωτικές ορχιδέες και στα προϊόντα φροντίδας τους.