Φωτογραφίες
Αν και έχει κάποιες νέες ανθοφορίες και αυτές τις ημέρες, σήμερα σκέφτηκα να μοιραστώ φωτογραφίες από φυτά που δεν άνθισαν στα χέρια μου, αλλά μου ήρθαν ανθισμένα.
Αρχικά ένα αγνώστου ταυτότητας υβρίδιο Ντεντρόμπιουμ της αγοράς, αποκτημένο παρορμητικά. Την επόμενη μέρα από την αγορά του, είδα μια τακτική αναγνώστρια του μπλογκ να αναρτά φωτογραφία, από φαινομενικά το ίδιο φυτό, στην σελίδα MyOrchid.gr στο facebook. Δύο άνθρωποι: ένας που γράφει και μια που διαβάζει, είχαν αγοράσει το πιθανότερο την ίδια μέρα, το ίδιο φυτό, σε διαφορετικά καταστήματα αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Έτσι απλά και παρορμητικά.
Υποτίθεται πως είμαι “ειδικός” και γράφω τόσες συμβουλές και τόσους οδηγούς φροντίδας για αυτά τα φυτά. Κάτοχος μεγάλης και τρανής συλλογής από ονομαστά υβρίδια και καθαρόαιμα βοτανικά είδη. Σνομπ με τα ανώνυμα υβρίδια του κιλού – όπως τα αποκαλώ κάποιες φορές. Σνομπ με τα καταστήματα που δεν αποτελούν εξειδικευμένα κανάλια διανομής, παρέχοντας ελλειπή φροντίδα για τα φυτά. Απαισιόδοξος για την βιωσιμότητα του φυτού, μετά από την ταλαιπωρία στην μαζική λιανική… Αγγούρια, ναι αγγούρια… τον ίδιο ακριβώς παρορμητικό ενθουσιασμό με την αναγνώστρια που ξεκινά τώρα την συλλογή της (με τα πρώτα 5-6 φυτά της) έχω! Την ίδια αγορά έκανα με εκείνη και μαζί της μοιράστηκα την χαρά της αγοράς, της φροντίδας του φυτού και της παινεσιάς για το νέο απόκτημα, ανεβάζοντας φωτογραφία στο διαδίκτυο.
Συνήθως το μετανιώνω αν αγοράσω κάτι παρορμητικά. Όσο και αν κατέχω τις 10 συμβουλές ακόμη και για παρορμητική αγορά ορχιδέας, κατά την μεταφύτευση βλέπω πως το φυτό τελικά είχε μεγαλύτερη ζημιά από όσο φαινόταν στο κατάστημα. Άλλες φορές μετανιώνω που δεν ξέρω τι να γράψω στην ταμπέλα του φυτού και πως να το αποκαλώ. Αυτή την φορά δεν μετανιώνω. Και μόνο που είδα μια αναγνώστρια να έχει το ίδιο φυτό και να το μοιράζεται μαζί μου, άξιζε και τα λεφτά και τον επιπλέον μόχθο για να το συνεφέρω. Τι και αν είναι ανώνυμο; Εγώ του βρήκα όνομα! Θα είναι η Dendrobium Evi και θα την φροντίζω περισσότερο από τα ονομαστά σπάνια φυτά, γιατί θα μου θυμίζει πως κάπου εκεί έξω, υπάρχουν αναγνώστες που μοιράζονται μαζί μου αυτό το μπλογκ και αυτό το φυτό.
Επιστροφή στον παλιό καλό μου “δύστροπο” εαυτό… Το δεύτερο φυτό, που απέκτησα ανθισμένο αυτή την εβδομάδα, έχει και όνομα και γενεαλογικό δέντρο και γενικά ήταν προγραμματισμένη αγορά από σοβαρό φυτώριο.
Doritaenopsis (Jim x Phalaenopsis Golden Peoker) “Black Bird” έλεγε στο κατάστημα και στην ταμπέλα. Θα έπρεπε βέβαια να έγραφε Doritaenopsis Jim x Phalaenopsis Golden Peoker “Black Bird” ή ακόμη σωστότερα Phalaenopsis Frog Hollow Black Cherry Sundae “Black Bird” μιας και ο απόγονος μεταξύ της Jim και της Golden Peoker (μας απασχόλησε ξανά αυτό το υβρίδιο) έχει κατοχυρωθεί στις 05/12/2011 από την Frog Hollow Orchids με το συγκεκριμένο όνομα και κάθε σοβαρός καλλιεργητής θα έπρεπε να το γνωρίζει. Το νέο αυτό απόκτημα λοιπόν γίνεται και η αιτία για να γράψω επιτέλους ένα άρθρο που εξηγεί την ονοματολογία στις ορχιδέες το συντομότερο δυνατόν…
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Προκριματικά αποτελέσματα του φωτογραφικού διαγωνισμού.
Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας ’13 @ Kew Gardens Μέρος Α
Ανταπόκριση ’14 της έκθεσης από τους βοτανικούς κήπους Kew
Πότε κόβουμε τον ανθοφόρο στις ορχιδέες φαλαινόψις;