Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας RHS ’13 4ο Μέρος – Παφιοπέδιλουμ

Στο τέταρτο μέρος του φωτορεπορτάζ (το άλμπουμ βρίσκεται μετά το τέλος του άρθρου) από την έκθεση ορχιδέας της RHS στο Λονδίνο, θα ασχοληθούμε με τις ορχιδέες παφιοπέδιλουμ.

Τα Παφιοπέδιλα (paphiopedilum), οφείλουν το όνομά τους στην θεά Αφροδίτη, την Παφία (εκ της Πάφου), μιας και η μυθολογία και η αρχαία ελληνική γραμματεία μας ενημερώνουν πως σε εκείνο το σημείο του Νησιού της Κύπρου αναδύθηκε. Συγκεκριμένα κατά τον Όμηρο, η ακτή της Πάφου ήταν το σημείο ανάδυσης. Ακόμη και κατά τον Ισίοδο που μιλά για την ουράνια Αφροδίτη και τοποθετεί την ανάδυση της από τον αφρό στα ανοικτά τον Κυθήρων, πάλι με την βοήθεια του Ζέφυρου στην Πάφο κατέληξε.

Οι βοτανολόγοι θέλοντας να περιγράψουν την αποπλανητική ομορφιά αυτών των ορχιδέων και το ιδιαίτερο σχήμα τους, δημιούργησαν το όνομα που συνδυάζει την Παφία και το Πέδιλο (λόγω του σχήματος). Το ελληνικής ρίζας λοιπόν όνομα, σημαίνει απλά το πέδιλο της Αφροδίτης.

Ακόμη και μεταξύ των φανατικών φίλων των ορχιδέων, οι απόψεις για την ομορφιά τους διχάζονται. Το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι πως τα παφιοπέδιλα είτε τα λατρεύεις, είτε τα μισείς. Μια ορχιδέα με το όνομα της πλανεύτρας Αφροδίτης δεν θα μπορούσε παρά να προκαλεί έντονα συναισθήματα άλλωστε.

Για όποιον τα ερωτευτεί με την πρώτη ματιά και θελήσει να αποκτήσει κάποιο, η φροντίδα τους είναι εύκολη. Χρειάζονται λίγο ή μέσο φως, ένα καλό υπόστρωμα και καλή υγρασία χωρίς να μένουν μουλιασμένα συνεχώς.