Slc. (Cattleya) Kagaribi Dawn ‘Red Star’

Αυτή την φωτογραφία μπορείς να την κάνεις προφίλ στο facebook

Συνοπτικά:

Φως – Δυνατό
Θερμοκρασία – Μέση
Ανθοφορία – Άνοιξη
Άρωμα – Ναι
Μέγεθος φυτού – Μεσαίο
Μέγεθος άνθους – Μεσαίο

 

Sophrolaeliocattleya (Σοφρολαελιοκατλέγια) όνομα που προκύπτει από την σύνθεση των ονομάτων των ειδών που οδήγησαν στην συγκεκριμένη ομάδα υβριδίων. Συγκεκριμένα τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Sophronitis (Σοφρονίτις), Laelia (Λαέλια) και Cattleya (Κατλέγια).

 

Το 2000 η μεταφορά πολλών ειδών Laelia στις Sophronitis μπέρδεψε λίγο τα πράγματα στην ταξινομία ακυρόνοντας πρακτικά τα ονόματα Sophrolaeliocattleya και Sophrocattleya. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2008 με την μεγάλη αλλαγή στις Κατλέγιες, οι Sophronitis ενσωματώθηκαν σε αυτές. Ταυτόχρονα πολλές Κατλέγιες κατατάχθηκαν στις  Guarianthe… Με λίγα λόγια η σωστή ονομασία του φυτού σήμερα είναι Cattleya Kagaribi Dawn. Το όνομά Cattleya δόθηκε το 1824 από τον βοτανολόγο John Lindley προς τιμήν του Sir William Cattley. Kagaribi Dawn είναι το όνομα που δόθηκε στο υβρίδιο αυτό από τον υβριδιστή Sagami το 1987 και προκύπτει από συνδυασμό των ονομάτων των φυτών γονέων Cattleya Kagaribi x Cattleya Tropic Dawn. ‘Red Star’ είναι όνομα ποικιλίας του συγκεκριμένου υβριδίου που κοινοποιήθηκε και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

 

Αφήνω το Slc. αντί να το αντικαταστήσω πλήρως με το Cattleya γιατί έτσι συνήθως ονομάζεται εμπορικά το φυτό μιας και δεν οφείλουν όλοι οι χομπίστες καλλιεργητές ορχιδέες να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ταξινομία.

 

Χρειάζεται δυνατό φως με σύντομη απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως τα πρωινά. Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών 20-28C. Απολαμβάνει την υψηλή υγρασία 50-80% και καλό είναι σε κάθε πότισμα να βρέχονται καλά και τα φύλλα αποφεύγοντας τυχών στάσιμο νερό μέσα σε αυτά (πριν ανοίξουν τελείως σχηματίζουν χωνί).

 

Οι όρθιοι μακριοί ψευδοβολβοί του φυτού καλύπτονται από παλιότερα περιβλήματα εξωτερικά (βράκτια) και πάντα συνιστώ την προσεκτική απομάκρυνσή τους χωρίς να τραυματιστεί το φυτό. Ο λόγος είναι πως έντομα λατρεύουν να κρύβονται εκεί και ίσως προκαλέσουν βλάβες, επιπλέον σιγά σιγά αποδομούνται και μπορεί να σαπίσουν άρα και δεν θα θέλατε από κάποιο μικροτραύμα στο φυτό να επεκταθεί κάποιο βακτηρίδιο ή μήκυτας σε υγιή ιστό.

 

Οι ψευδοβολβοί καταλήγουν συνήθως σε ένα μοναδικό σαρκώδες φύλλο. Στην “καρδιά” του φύλλου την περίοδο της ανθοφορίας προκύπτει μια σπάθη. Η σπάθη αυτή είναι ένα προστατευτικό κάλυμμα μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί αρχικά ο ανθοφόρος πριν να κάνει την εμφάνισή του. Πολλές φορές μπορεί να ξεραθεί τελείως ενώ τα μπουμπούκια και ο ανθοφόρος μέσα είναι υγιή για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέξετε αν χρειαστεί να βοηθήσετε τον ανθοφόρο στην έξοδό του.

 

Της αρέσει να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στις γενικές οδηγίες για τις Κατλέγιες στην κατηγορία φροντίδα.

 

Στις φωτογραφίες που παραθέτω φαίνεται έντονα το ιριδίζων κόκκινο χρώμα, κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει μόνο όταν παρατηρεί κανείς το λουλούδι υπό συγκεκριμένη γωνία φωτός ακόμη και στο φυσικό φως (όχι δηλαδή μόνο όταν υπάρχει φωτογραφικό φλας). Επίτηδες σας παραθέτω μια φωτογραφία με φυσικό φως και το φως πίσω από το λουλούδι για να δείτε πως φαίνεται υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες φωτισμού.