Start Up Story Μέρος 8 – Χτίζοντας την εταιρεία (α)
Με ένα ενεργό μπλογκ που κάθε μέρα και κάποιος σχολιάζει θετικά, ως προς την εμφάνιση και λειτουργικότητα, ξεκινήσαμε ήδη να δουλεύουμε πάνω στο εταιρικό κομμάτι του site. (από το Start up 6)
Και ενώ το στήσιμο του εταιρικού κομματιού της ιστοσελίδας ήταν μια εύκολη υπόθεση. Εύκολη; Ναι νομίζω είναι εύκολο από την στιγμή που ξέρεις σε τι ακριβώς στοχεύεις. Το να γράψεις και να προσαρμόσεις αισθητικά ένα mission statement (εταιρική αποστολή) είναι το ευκολότερο πράγμα, η πραγματική δουλειά βρίσκεται στο να καταλήξεις ως νέος επιχειρηματίας (ειδικά στις δύσκολες μέρες μας) στον στόχο. Αφού λοιπόν προσωπικά κατέληξα, πως μεταξύ άλλων που θα δείτε δημοσιευμένα σύντομα, ο στόχος της εταιρείας είναι να πάει κόντρα στην τάση της αγοράς που επιτάσσει οι ορχιδέες να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα φυτεμένα ανθοδοχεία, έπρεπε να ξεκινήσω τις διαδικασίες ίδρυσης.
Όπως έχω γράψει σε προηγούμενο start up story, το πρώτο βήμα στο χτίσιμο μιας εταιρείας είναι η εικόνα της. Στο συγκεκριμένο άρθρο (δύο μέρη) είχα γράψει για την διαδικασία σχεδιασμού του λογοτύπου. Αυτό που δεν είχα γράψει ήταν η διαδικασία πίσω από κατοχύρωσή του ως εμπορικό σήμα. Ας με συγχωρήσουν τυχών μελλοντικοί επισκέπτες μιας και τα υπουργεία αλλάζουν όνομα συνεχώς, αλλά τοπικά υπεύθυνη για την κατοχύρωση λογοτύπου είναι η (ανάσα βαθιά) Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (εκπνοή).
Κάπου εκεί μέσα, υπάρχει η κατεξοχήν αρμόδια Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (πάλι ζητώ συγνώμη σε περίπτωση που αλλάξει ο σύνδεσμος ) στον οποίο μπορεί να ενημερωθεί κανείς για τις αναλυτικές διαδικασίες κατοχύρωσης σήματος στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα καθώς και το κόστος. Επίσης ενημερώνει η σελίδα και για τον τρόπο επικοινωνίας, δίδοντας τηλέφωνα, φαξ, αριθμό γραφείου και διεύθυνσης κτηρίου ενώ μετά την ένδειξη email ακολουθεί ένα κενό. Για εμένα προσωπικά και ίσως και για κάποιους άλλους επίδοξους καταθέτες εμπορικού σήματος, που η τηλεφωνική επικοινωνία δεν εξυπηρετεί και που δεν χρησιμοποιούμε φαξ το 2012 αλλά PDF, η απουσία email ήταν η πρώτη δυσκολία που συνάντησα.
Στην συνέχει δεν μπορούσα να καταλάβω τι είναι τα 1,5 Ευρώ Μεγαρόσημα. Τα υπόλοιπα τέλη τα κατάλαβα πχ ταμεία νομικών, ταμείο πρόνοιας, παράβολα δημοσίου. Εκεί που άρχισα να παραξενεύομαι ήταν το γεγονός πως ορίζεται από την διαδικασία ότι πρέπει να παραδοθούν όλα τα απαραίτητα αντίγραφα και εκτυπώσεις του σήματος, σε ντοσιέ με πτερύγια. Επίσης διαβάζοντας πως πρέπει όλες οι αιτήσεις (6) να έχουν υπογραφεί από πληρεξούσιο δικηγόρο, να υπάρχει στον ντοσιέ με τα πτερύγια η εξουσιοδότηση προς τον δικηγόρο καθώς και γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής, δεν μπορώ να σας κρύψω πως (παρόλο που έχω συνεργαστεί κατά καιρούς, έχω υπάρξει φίλος και κυρίως σέβομαι τον επαγγελματία δικηγόρο…) μου ξίνισε το γεγονός να πρέπει να πληρώσω έναν δικηγόρο για κάτι που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε (συμπλήρωση μιας αίτησης) από την στιγμή που του εξηγήσει κανείς τον τρόπο με ένα πρότυπο. Με βάση την ιστόσελίδα του υπουργείου μέχρι και σήμερα ισχύει αυτή η διαδικασία.
Για ένα ελληνικό μόνο εμπορικό σήμα δεν ασχολήθηκα, όχι από υπεροψία ή αντίδραση στις ομολογουμένως λιγάκι δυσκίνητες διαδικασίες. Απλά από την αρχή ήθελα Κοινοτικό Σήμα. Ένα λογότυπο δηλαδή που να αναγνωρίζεται και να έχει κατοχυρωθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η συγκεκριμένη κατοχύρωση κοστίζει 1250Ε (τουλάχιστον με βάση τα 4 δικηγορικά γραφεία που ρώτησα) ενώ αν η διαδικασία γίνει ηλεκτρονικά απευθείας μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Εναρμόνισης Σημάτων: 900Ε. Η διαφορά στην τιμή οφείλεται τόσο στην απουσία αμοιβής δικηγόρου όσο και στην μικρή έκπτωση στα τέλη από την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Το λογότυπο του MyOrchid είναι ήδη καταχωρημένο σήμα πριν ακόμη δημοσιευτεί στην σελίδα, εκκρεμεί η τελική γνωμοδότηση μιας και η διαδικασία ελέγχου σε όλες τις χώρες διαρκεί μερικούς μήνες. Παρόλα αυτά συνειδητοποιώ πως μόνο με την διαδικασία κατοχύρωσης του σήματος συμπληρώθηκε μια ανάρτηση σεντόνι και τα περί ιδρύσεως της εταιρείας θα πρέπει να μετατεθούν για επόμενη ανάρτηση. Δεν πρόλαβα να σας πω και για τις πιθανές παγίδες και πιθανότητες εξαπάτησης που μπορεί να υπάρξουν από επιτήδειους αναφορικά με τα εμπορικά σήματα…
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Είδη Χάρτου και Σφραγιδοποιίας
Start Up Story Μερος 7 – Ανακαλύψιμο, προσωποποιημένο περιεχόμενο
Πλαστική Κάρτα PVC
Star Up Story – Συγκέντρωση κεφαλαίου μέσω fortune cookie