Start Up Story Μέρος 3ο
Επιστρέφοντας στο σπίτι συνειδητοποίησα πως δεν είχα ιδέα για το πως να φροντίσω την πρώτη μου ορχιδέα. Το μόνο που ήξερα ήταν πως είχε ροζ λουλούδια, ήταν μέσα σε μια ασορτί ροζ γλάστρα και κάποια στιγμή θα έπρεπε να την ποτίσω. Λίγο γνώριζα με πόσες θεωρίες και τις ανατροπές τους θα συσχετιζόταν αυτή η ορχιδέα.
Κάποια ομάδα χρηστών στο ίντερνετ, με πολύ σατιρική διάθεση, αποδίδουν μια θεϊκή υπόσταση στην μηχανή αναζήτησης Google. Έτσι στην σατυρική θεωρία του γκουγκλισμού, το γκούγκλ εμφανίζεται ως μια παντογνώστης και απανταχού υπάρχουσα οντότητα. Χρήστες του ίντερνετ πιστοί και μη, μπορούν να “προσευχηθούν” και να λάβουν απάντηση με μορφή αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Η πρώτη μου λοιπόν κίνηση ήταν να ψάξω πληροφορίες στο ίντερνετ για την ορχιδέα μου. Δυστυχώς το 2005 δεν υπήρχαν και πολλές πηγές, οπότε έψαξα σε ξενόγλωσσες ιστοσελίδες. Εκεί ανακάλυψα πως η ορχιδέα μου ήταν μια Φαλαινόψις και πως ήθελε πολύ διαφορετική φροντίδα από άλλα φυτά. Επιπλέον ανακάλυψα πως υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές ορχιδέες και πως υπήρχαν φανατικοί θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο σε οργανωμένους συλλόγους, αλλά και online κοινότητες χρηστών και φόρουμς.
Παρά τις πολλές διαθέσιμες πηγές, στο θέμα φροντίδα, υπήρχαν διαφορετικοί καλλιεργητές με εντελώς διαφορετικές θεωρίες για το ποια είναι η καλύτερη τεχνική ποτίσματος, το καλύτερο υπόστρωμα, οι γενικές συνθήκες καλλιέργειας και ένα πλήθος από διαφορετικές απόψεις για κάθε παράμετρο σχετική με τα φυτά. Ο καθένας ορκιζόταν πως η δική του μέθοδος είναι η καλύτερη. Σήμερα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχουν κάποιες κοινά αποδεκτές οδηγίες (σαν αυτές που προσπαθώ να γράφω) και από εκεί και μετά ανάλογα με τις συνθήκες στον χώρο του καθενός υπάρχει περιθώριο για προσωποποίηση. Σίγουρα είναι λογικότερο να ακολουθήσει κανείς οδηγίες γραμμένες για τον τόπο του, μιας και σε κάθε μέρος υπάρχουν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ειδικά στα βοτανικά είδη, το κλίμα στο φυσικό περιβάλλον από όπου κατάγεται το κάθε φυτό.
Στην προσπάθεια για απόκτηση θεωρητικής γνώσης γρήγορα το ίντερνετ έφτασε να μην είναι αρκετό. Έτσι απέκτησα μια σειρά από βιβλία. Αυτή την στιγμή πρέπει να έχω στην βιβλιοθήκη μου περισσότερα από 50 βιβλία για ορχιδέες, μερικά φαίνονται στην φωτογραφία ενώ μερικά σας τα παρουσιάζω και ως συνδέσμους σε ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται. Επιπλέον χρόνια συμμετοχής σε φόρουμς, συνδρομές σε περιοδικά, διάβασμα άρθρων και καθημερινής ενασχόλησης με την φροντίδα των φυτών βοήθησαν στο να αυξηθεί η συλλογή μου από φυτά αλλά και η γνώση για την φροντίδα τους.
Το χόμπυ λοιπόν της διατήρησης μιας συλλογής φυτών, απαιτεί κάποιο διάβασμα. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να έχει 4-5 γλάστρες με υβρίδια στο σπίτι του, αλλά το να έχει πάνω από 250 τα οποία χρειάζονται διαφορετική φροντίδα είναι λίγο δυσκολότερο. Από την άλλη το να έχει κανείς συνεχώς κάτι ανθισμένο είναι μια ιδιαίτερη επιβράβευση ή έστω αισθητικά όμορφο.
Δυστυχώς το 2008 έχασα μεγάλο μέρος από φωτογραφικό υλικό από βλάβη στο PC μου. Μάλλον ήταν και ένας από τους λόγους που άλλαξα στρατόπεδο και χρησιμοποιώ Mac. Η πρώτη μου ορχιδέα λοιπόν συνέχισε να ανθίζει όλα αυτά τα χρόνια. Από τις 5452 φωτογραφίες που σώζονται και απεικονίζουν ορχιδέες μερικές ενδεικτικές ανά έτος:
Παρόλο που κατά καιρούς συμμετείχα ενεργά και συνεχίζω να συμμετέχω σε κάποια φόρουμς και κοινότητες ανθρώπων με χόμπυ την καλλιέργεια ορχιδέων από νωρίς είχα σκεφτεί να δημιουργήσω κάποιο δικό μου μπλογκ με στόχο να μοιραστώ με άλλους την αγάπη για αυτά τα όμορφα φυτά. Το γεγονός πως βρίσκεστε σε αυτή την σελίδα έχει την δική του ιστορία…
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Πλαστική Κάρτα PVC
Ορχιδέα Άνοιξε
Start Up Story Μέρος 6 – Το Site.
Start Up Story Μέρος 5ο (β)