Start Up Story Μέρος 5ο (β)

Μετά από αρκετή κουβέντα καταλήξαμε στο τι περίπου ήθελα και γύρισε με κάποια σχέδια μεταξύ των οποίων και μια εκπληκτική ιδέα που πρακτικά συνδύαζε όλα όσα είχαμε συζητήσει. Από εκεί μετά από πολλές συναντήσεις και δουλειά του στυλ: τράβα αυτή την γραμμή προς τα εδώ και εκείνη προς τα εκεί αλλά και πολλές δικές του ιδέες συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδόσχημων τρούλων του Ταζ Μαχάλ… καταλήξαμε στο να έχουμε στα χέρια μας το τελικό λογότυπο που θα σας παρουσιαστεί σύντομα. Η αρχική ιδέα όμως ήταν μια… πιπίλα.

Η ιδέα ήταν η λέξη myorchid να γραφεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα γράμματα να σχηματίζουν ένα λουλούδι ορχιδέας φαλαινόψις. Όσο απλό και να ακούγεται, δεν ήταν. Για να καταλήξουμε εκεί χρειάστηκε αρκετή έρευνα. Τις τάσεις των τελευταίων 5 ετών (στο λινκ αυτές του 2012) στον σχεδιασμό λογοτύπων, υπάρχοντα λογότυπα σχετικά με ορχιδέες, ακόμη και φωτορεπορτάζ έξω από σαλόνι ομορφιάς. Και όλα αυτά ώστε το λογότυπο να είναι μοναδικό.

Βέβαια το αρχικό σχέδιο θύμιζε περισσότερο μια πιπίλα και ίσως αυτό το γεγονός να είχε και την πλάκα του, ως το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό της λεγόμενης εταιρικής ταυτότητας. Με αυτό το πρώτο σχέδιο σαν βάση, προχωρήσαμε στο δεύτερο στάδιο. Ο Ηρακλής έπρεπε να υπομένει μαθήματα ανατομίας του λουλουδιού μιας ορχιδέας και επισημάνσεις πως το orchid έχει μεν 6 γράμματα όσα και τα πέταλα μιας ορχιδέας, αλλά το my θα έπρεπε να είναι το χείλος του λουλουδιού (διαφοροποιημένο πέταλο, συνήθως εντυπωσιακότερο) αφήνοντας ένα γράμμα περίσσιο. Έτσι ζήτησα να σχεδιάσει και περισσότερο ελεύθερα ανατομίας, με κατεύθυνση προς online χαρακτήρες όπως π.χ. το παπάκι.

Κάπως έτσι περάσαμε στο δεύτερο στάδιο…

Κατά το δεύτερο στάδιο, επιλέχθηκε το προσχέδιο στα αριστερά και με βάση αυτό αρχίσαμε να δοκιμάζουμε διαφορετικές κατευθύνσεις. Παρόλο που δοκιμάσαμε μερικές δεκάδες πρόχειρες εναλλακτικές, το αρχικό συνέχιζε να είναι η βάση για βελτιστοποίηση. Κάπου εκεί ξεκινήσαμε και τα πρώτα focus groups. Από την προηγούμενη μου εργασιακή εμπειρία ήξερα πως παρόλο που οι επαγγελματίες στο μάρκετινγκ πολλά μπορούν να υποθέσουν και πολλές απόψεις να καταθέσουν, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για εξαγωγή συμπεράσματος θα ήταν να επιδειχθεί το ίδιο το λογότυπο ή οι κατευθύνσεις στον σχεδιασμό του σε μικρό κοινό. Αρχικά μια ομάδα από έμπιστους φίλους που συμπτωματικά ήταν και προερχόμενοι από τον χώρο του μάρκετινγκ έδωσε πολύ θετικά μηνύματα. Ξεθαρρεύοντας άρχισα να το δείχνω σε μεγαλύτερη ομάδα με δημογραφική διαφοροποίηση.

Η απόλυτη καταστροφή! Ειδικά οι γυναίκες έβλεπαν οτιδήποτε άλλο εκτός από ορχιδέες στο λογότυπο. Αρχίσαμε να το στρογγυλεύουμε και να το κάνουμε περισσότερο “λουλουδάτο” μιας και είχαμε ακούσει πως οπτικά μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο (με ερωτική διάθεση), μωρό, ή μανιτάρι πυρηνικής έκρηξης! Γενικά αυτό που ακουγόταν συχνότερα ήταν “το my το καταλαβαίνω αλλά τι σχέση έχει με…” και ότι μπορείτε να φανταστείτε να ακολουθεί εκτός από τα προαναφερθέντα παραδείγματα.

Στην τρίτη έκδοσή του το λογότυπο μπορούσε άνετα να διεκδικήσει μια θέση στο τεστ Rorschach. Ο καθένας πραγματικά έβλεπε ότι ήθελε… Στην ερώτηση “με ποιο προϊόν ή υπηρεσία πιστεύετε πως θα ταίριαζε αυτό το εμπορικό σήμα;” , ακολούθησαν απαντήσεις μεταξύ των οποίων υπήρχαν τα σεξουαλικά βοηθήματα και μια σειρά από ότι πιο τρελό μπορεί κανείς να φανταστεί. Η αγαπημένη μου απάντηση ήταν αυτή που δόθηκε από 45άρη διευθυντή καταστήματος μεγάλης αλυσίδας: “μπόντι μπίλντινγκ, γιατί βλέπω έναν μπρατσαρά”.

Προχωρώντας στην τέταρτη φάση του σχεδιασμού, ο κλήρος έπεσε στον Ηρακλή να δώσει την λύση. Αυτή ήταν η προσθήκη μιας σιλουέτας-σκιάς η οποία θα οριοθετούσε καλύτερα την φόρμα και θα οδηγούσε το μάτι προς το “λουλούδι” του θέματος.

Η προσθήκη βοήθησε αρκετά τελικά και τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα θετικά και χωρίς απρόοπτες αντιδράσεις από την νέα επίδειξη σε κοινό. Παρόλα αυτά χρειάστηκε αρκετή ακόμη δουλειά. Παρά το εξωτικό και αισθητικά όμορφο εφέ των κρεμμυδόσχημων τρούλων για πέταλα και της νέας φόρμας στο κείμενο -ο κακός γράφον- θεώρησα πως το λογότυπο θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο παγκοσμιοποιημένο και καθαρό από οποιαδήποτε επιρροή. Αν ήταν να είχε κάποια επιρροή τότε θα ήταν ελληνική, με την σκέψη όμως του παγκοσμιοποιημένου… έπρεπε να είναι καθαρότερο. Επίσης για μια σειρά από πιθανές εφαρμογές θα έπρεπε τα μέρη που το αποτελούν να μπορούν να αποτυπωθούν το ίδιο καλά, π.χ. ανάγλυφο, κεντητό, εκτύπωση κλπ. Μετά από άλλη μια περίοδο αλλαγών φτάσαμε στο πέμπτο και τελευταίο προσχέδιο.

Από το τέταρτο στο πέμπτο και από εκεί στο τελικό, ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον σχεδιαστή, κυριολεκτικά καθόμασταν δίπλα δίπλα στο κομπιούτερ και τον ταλαιπωρούσα με συνεχείς οδηγίες για το πόσο καμπύλη, τι πάχος κλπ ήθελα. Η λογική ήταν το λογότυπο να ήταν δομημένο μόνο από 2 τμήματα. (τρία για την ακρίβεια αλλά το τρίτο δεν θα χρησιμοποιηθεί online). Ένα γραμμικό: την σχηματοποιημένη γραφή της φράσης my orchid και ένα συμπαγές σχεδιάγραμμα: την σιλουέτα του λουλουδιού. Σχεδιασμοί κυρίως για λόγους εφαρμογής.

Το τελικό λογότυπο λοιπόν ανατομικά αποτελείται από 2 μέρη…

Κάπου εδώ λοιπόν πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο μου, που ως αρχιτέκτονας που είναι, βοήθησε στο να χτιστεί η εταιρική ταυτότητα του myorchid.gr. Κυρίως γιατί… μόνο μικρό δείγμα από την δουλειά που έκανε φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Με το λογότυπο ολοκληρωμένο, έμενε απλά η κατοχύρωση. Φυσικά έχει ήδη κατοχυρωθεί ως trademark (σήμα κατατεθέν που λέμε) αλλά πιστός στο σλόγκαν, “ένα ακόμη πράγμα” και στον “βασανισμό” αθώων αρχιτεκτόνων… ήθελα και κινούμενη μορφή λανσαρίσματος. Ήδη, στην κεφαλίδα του blog, το βλέπετε περιοδικά. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και εδώ. Η λογική για το λεγόμενο από εμάς anime-logo είναι απλή: ακόμη και κάποιος που δεν γνωρίζει καν τι είναι μια ορχιδέα οπτικά π.χ. αν επισκεφτεί τυχαία το blog από μηχανή αναζήτησης με άσχετο όρο αναζήτησης όπως “3 ρίζα του 686” να του μένει άμεσα πως το σχήμα αυτό είναι το my orchid γραμμένο λουλουδένια. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε άλλο, που δεν τον ενδιαφέρει να διαβάσει το κατεβατό αυτό, αλλά απλά να μάθει πως να ποτίζει την ορχιδέα του σωστά.

Έτσι το κινούμενο λογότυπο δημιουργήθηκε και έδωσε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο blog ενώ αυτοσυστήθηκε και θα συνεχίζει να αυτοσυστήνεται σε κάθε επισκέπτη.

Με το λογότυπο να έχει παρουσιαστεί εκτενώς (σε αυτή την ανάρτηση) και το ανασχεδιασμένο blog να είναι ήδη online από 15/6/2012, δημιουργείται ένα πρόβλημα:

-Πώς να κλείσω αυτό το κείμενο αφήνοντας σας για άλλη μια φορά σε αγωνία… μιας και το επόμενο βήμα (το ανασχεδιασμένο blog) είναι ήδη ενεργό και ορατό;

Πολλές φορές μερικά πράγματα είναι κρυμμένα μπροστά στα μάτια μας. Ο καλύτερος τρόπος για να κρύψεις κάτι είναι απλά να το κάνεις τόσο προφανές που δεν κινεί υποψίες. Έτσι ενώ το ανασχεδιασμένο blog τρέχει, κρύβει ακόμη κάποια χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ποιος ξέρει τι άλλες λειτουργίες προγραμματίζονται ακόμη για να είναι ορατές σε δεύτερο χρόνο;