Start Up Story Μέρος 6 – Το Site.

Πολλές φορές μερικά πράγματα είναι κρυμμένα μπροστά στα μάτια μας. Ο καλύτερος τρόπος για να κρύψεις κάτι, είναι απλά να το κάνεις τόσο προφανές που δεν κινεί υποψίες. Έτσι ενώ το ανασχεδιασμένο blog τρέχει, κρύβει ακόμη κάποια χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ποιος ξέρει τι άλλες λειτουργίες προγραμματίζονται ακόμη για να είναι ορατές σε δεύτερο χρόνο;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν με ένα απλό μπλογκ, λειτουργίας και εμφάνισης όπως τα περισσότερα από αυτά. Κοινώς: ένα απλό theme του wordpress όπου έγραφα για τις ορχιδέες και ανέβαζα φωτογραφίες. Ουσιαστικά όμως έγραφα με συχνότητα από τον Μάρτιο του δώδεκα, μιας και ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολος σε προσωπικό επίπεδο. Ο πατέρας μου συνήθιζε να αναφέρει γνωμικά και λαϊκές σοφίες: Κανένας κλέφτης δεν ξεκίνησε κλέβοντας τράπεζα, όλοι από ένα αυγό ξεκίνησαν. Έτσι μια ολοκληρωμένη σελίδα δεν εμφανίζεται αμέσως, τουλάχιστον όχι αν δεν υπάρχει μια ήδη υπάρχουσα εταιρία πίσω της που να την χρηματοδοτήσει.

Υπήρχε λοιπόν ένα απλό μπλογκ και ένα λογότυπο. Στην ανάρτηση που το παρουσίαζα, μίλησα για εταιρική ταυτότητα και την περιέγραψα ως το πρώτο βήμα για μια εταιρία. Πολλοί θα πίστευαν πως πρώτα φτιάχνει κανείς μια εταιρία και μετά λογότυπα, φρου-φρου και αρώματα και ιστοσελίδες. Ίσως το 1999 να είχαν δίκιο. Στις μέρες μας το να ιδρυθεί μια εταιρία σημαίνει πως από την πρώτη ημέρα έχει έξοδα. Μέχρι να γίνει γνωστή και να προσελκύσει πελάτες θα δαπανηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος από το αρχικό κεφάλαιο. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως πολλές εταιρίες κλείνουν στην διάρκεια αυτών των πρώτων βημάτων. Ίσως τελικά η μεγαλύτερη κληρονομιά που μου άφησε ο πατέρας μου να ήταν αυτές οι λαϊκές σοφίες: Για να φιλήσεις πρέπει να χασομερήσεις. Και για να αγκαλιάσεις πρέπει να ξοδιάσεις. Και θα χάσεις για να κερδίσεις. Επαναλάμβανε όποτε μιλούσαμε για θέματα που αφορούσαν εμπόριο ή ανθρώπινες σχέσεις.

Αποφάσισα λοιπόν κάτι ανατρεπτικό… Πρώτα το λογότυπο, μετά το κανονικό site και μετά η εταιρία. Μια διάφανη διαδικασία όπου ένα λεγόμενο start up (υπό ίδρυση εταιρία) θα χτιζόταν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών/ αναγνωστών/ υποψήφιων μελλοντικών πελατών. Χρήσιμες συμβουλές, ενδιαφέροντα άρθρα, πολύ δουλειά. Θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει ως χάσιμο. Προσωπικά θα έλεγα πως είναι επένδυση. Το όραμα: Την πρώτη ημέρα που θα εργασθεί η εταιρία, να χαιρετηθεί θερμά – έστω από μέρος όλων αυτών που σχολιάζουν εδώ ή στο facebook, πως τα φυτά τους σώθηκαν και πως ανυπομονούν για το επόμενο βήμα, μιας και η όλη προσπάθεια κέρδισε την εμπιστοσύνη τους.

Για άλλη μια φορά εξέτασα λοιπόν λύσεις. Κατασκευή ιστοσελίδας και ηλεκτρονικού καταστήματος με 200 ευρώ και εικοσιτετράωρη υποστήριξη για έναν χρόνο υποσχόταν κάποιες διαφημίσεις. Search Engine Optimization κάποιες άλλες. Χτίσιμο ιστοσελίδας γρήγορα και επαγγελματικά. Δεν ξέρω αν είναι γενικό φαινόμενο, αν συμβαίνει μόνο στην τοπική αγορά ή αν απλά εγώ πέφτω στις εξαιρέσεις. Η μαγικές ιστοσελίδες των 200 ευρώ ήταν απλά το ίδιο πράγμα που άλλαζε χρώμα. Η βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης ήταν τεχνικές black hat και ο ευγενικός κύριος όχι μόνο δεν μου έστειλε προσφορά για την καλύτερη εμφάνιση αποτελεσμάτων στην λέξη ορχιδέα, αλλά γέμισε τα εισερχόμενα μου με ένα σωρό διαφημιστικά e-mails σε καθημερινή βάση. Τέλος οι επαγγελματίες που έτυχε να ανασχεδιάζουν 3 μήνες πριν την ιστοσελίδα τους, εμφάνιζαν για πάνω του διμήνου θα είμαστε σύντομα κοντά σας με νέα ιστοσελίδα.

Για άλλη μια φορά κατάλαβα πως υπήρχαν δύο δρόμοι. Πολλά λεφτά και μια από τις 2-3 μεγάλες εταιρίες κατασκευής ιστοσελίδων ή ανακάλυψη δημιουργικού ανθρώπου πρόθυμου να δουλέψει με μεράκι και όχι για χρήματα. Η τελευταία ήταν η μόνη επιλογή μιας και δεν υπήρχε ακόμη το κεφάλαιο που απαιτούνταν από κορυφαία εταιρία στον χώρο. Friendsourcing λοιπόν ξανά. Ο Ηρακλής είχε αποδείξει δύο πράγματα. Μπορούσε να καταλάβει τι από αυτά που λέω τα χρειάζομαι και πως άντεχε να συνεργαστεί με κάποιον που αν ένα pixel άλλαζε θέση το έβλεπε και ζήταγε να πάει στην θέση του.

Η αρχική ενημέρωση ήταν εν συντομία η εξής: Θέλω ένα site που να βασίζεται στην εικόνα. Να μην έχει κενό χώρο με κεφαλίδες (header). Mε το που μπαίνει κάποιος να βλέπει μεν το μενού με το λογότυπο αριστερά αλλά κυρίως μια βασική φωτογραφία από κάθε ανάρτηση και μια περίληψη. Να μην έχει προηγούμενο και επόμενο, να μπορεί να διαβάσει κάποιος τα πάντα μόνο με κύλιση προς τα κάτω. Να βρίσκει ότι και να χρειάζεται με ένα ή το πολύ δύο κλικ και όλα να ανοίγουν και να κλείνουν μαζικά. Να είναι πολύ καλά συνδεδεμένο με κοινωνικά δίκτυα για να μπορεί κανείς να μοιράζει υλικό αλλά χωρίς ανόμοια κουμπιά. Να έχει σελιδοδεικτάκια από την μια μεριά αντί για tags και από την άλλη σελιδοδεικτάκια με κοινωνικά δίκτυα. Και αφού φτιαχτεί το μπλογκ να φτιάξουμε το εταιρικό site.

Στις 15 του Μάη μου έστειλε αυτή την μακέτα που έφτιαξε στο photoshop. Στις 15 Ιουνίου το μπλογκ είχε ανέβει.

Τι τράβηξε για να το φτιάξει ίσως να πρέπει να καθίσει να το γράψει ο ίδιος. Εγώ αυτό που ξέρω ήταν πως κάποια στιγμή του είπα πως το blog είναι 98% του τέλειου και πως πρέπει να βρούμε το 3% που θα το φέρει στις υψηλές προδιαγραφές λειτουργικότητας που στόχευα (το 100% δεν αρκεί). Μια έξυπνη λειτουργία αντιγραφής – επικόλλησης ήταν κάτι που του ζήτησα εμπνευσμένος με τον πιο περίεργο τρόπο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψω πως εμπνεύστηκα την λειτουργία γιατί σχετίζεται με το σεξ και το σεξ πουλάει.

Ξεκίνησα όμως γράφοντας για κρυφές λειτουργίες που θα εμφανιστούν σύντομα και λίγο πριν έλεγα για 101%. Στους όρους χρήσης περιγράφονται κάποιες από τις λειτουργίες του μπλογκ που θα είναι διαθέσιμες σύντομα. Με ξαφνιάζει από τα στατιστικά πόσοι λίγοι επισκέπτες τους διαβάζουν. Έτσι επέλεξα αντί να αναφέρω εδώ τι θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, να σας παραπέμψω εκεί που το λέει μερικές μέρες τώρα. Το μόνο από τα προγραμματισμένα που δεν λέει στους όρους είναι η προσωποποιημένη εμφάνιση της σελίδας ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να βλέπει με διαφορετική αισθητική το μπλογκ.

Με ένα ενεργό μπλογκ που κάθε μέρα και κάποιος σχολιάζει θετικά, ως προς την εμφάνιση και λειτουργικότητα, ξεκινήσαμε ήδη να δουλεύουμε πάνω στο εταιρικό κομμάτι του site.