Start Up Story Μερος 7 – Ανακαλύψιμο, προσωποποιημένο περιεχόμενο
Με ένα ενεργό μπλογκ που κάθε μέρα και κάποιος σχολιάζει θετικά, ως προς την εμφάνιση και λειτουργικότητα, ξεκινήσαμε ήδη να δουλεύουμε πάνω στο εταιρικό κομμάτι του site.
Μικρή αναδρομή στο παρελθόν: Πριν μερικούς μήνες μου είχε προταθεί η συνεργασία στην συγγραφή ενός βιβλίου-οδηγού προς την λεγόμενη online επιχειρηματικότητα, μπορεί για προσωπικούς λόγους να αρνήθηκα αλλά τελικά αυτή η σειρά άρθρων ίσως να αποτελούσε ενδιαφέρον ανάγνωσμα αυτής της λογικής. Παρόλα αυτά, στο myorchid.gr ανεβαίνουν στα πλαίσια της καταγραφής της πορείας του site. Ήδη έχω λάβει αρκετά mail που είτε με ρωτούν τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις ορχιδέες, είτε περισσότερο υποψιασμένοι, ωρύονται πως είναι μέγα λάθος να γράφεις δωρεάν για κινήσεις που κάποιος πληρώνει γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων για να ακούσει.
Πίσω στο παρόν (ή μπροστά στο παρόν): Νομίζω πως ανεξάρτητα από την δραστηριότητα, ακόμη και για πολύ εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, μια εταιρία πρέπει να στοχεύει στην μεγιστοποίηση του κοινού της – έστω και στα στενά όρια του αντικειμένου της. Μια εταιρία με είδη αλληλογραφίας για παράδειγμα, δεν αρκεί να διαθέτει μόνο τις καλύτερες πένες/φτερά βυθίσματος σε μελάνι και τα καλύτερα επιστολόχαρτα, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να κάνει γνωστή την ύπαρξή της στους ελάχιστους στις μέρες μας αλληλογράφους. Μόνο αν ένας αλληλογράφος γνωρίζει την ύπαρξη της συγκεκριμένης εταιρίας και των προϊόντων που προσφέρει, θα μπορέσει να αξιολογήσει αν επιθυμεί να γίνει πελάτης. Στις μέρες μας, υπάρχουν δισεκατομμύρια σελίδες στο ίντερνετ και ευτυχώς υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές ακόμη και για αυτό το ιδιαίτερο παράδειγμα.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνουν μια σελίδα επιτυχημένη. Τρία βασικά είναι:
Discoverability
Discoverability ή εξελληνισμένα ανακαλυψιμότητα είναι η δυνατότητα εύρεσης του εκάστοτε περιεχομένου στο ίντερνετ. Ανεξάρτητα λοιπόν από την σοβαρότητα, την ποιότητα στην εξυπηρέτηση και την ποιότητα του προϊόντος, στον κόσμο του ίντερνετ το βασικότερο όλων είναι το να είναι κανείς ανακαλύψιμος. Άλλωστε η οποιαδήποτε σύγκριση και απόφαση ενός καταναλωτή προϋποθέτει την γνώση της εκάστοτε προσφοράς.Όλα αυτά με την παραδοχή πως ο καταναλωτής ήδη ενδιαφέρεται για το προϊόν που προσφέρει κάποια εταιρία. Το πως κάνεις κάποιον να θέλει το προϊόν σου όταν δε αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης είναι εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο και αφορά την διαφήμιση.
Το πρώτο βήμα προς την ανακαλυψιμότητα είναι ο σχεδιασμός μιας σελίδας φιλικός τόσο προς τον χρήστη όσο και προς τις μηχανές αναζήτησης. Πολλοί οικονομικοί σύμβουλοι ή επικοινωνιολόγοι θα διαφωνούσαν μαζί μου και θα άφηναν εκτός τον χρήστη/επισκέπτη, στοχεύοντας περισσότερο στο να είναι φιλική προς της μηχανές αναζήτησης. Οπότε ξεχνάμε -όπως και κάναμε για το myorchid.gr- τεχνολογίες όπως το flash. Επιπλέον καλό είναι να γίνουν μερικές θεμιτές κινήσεις προς βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης (S.E.O. ή search engine optimization), όπως για παράδειγμα χρήση έξυπνων url που ταυτίζονται ή επικοινωνούν το περιεχόμενο της σελίδας. Για παράδειγμα αν κάποιος ψάχνει την λέξη ορχιδέα είναι πιθανότερο να εμφανιστεί στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων ένα url που να εμπεριέχει την λέξη από μια σελίδα που την αναφέρει μόνο μέσα στο κείμενο.
Content
Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς (content is king) αποτελεί ρήση σημαία για πολλούς διαχειριστές σελίδων. Στην παρούσα φάση, το myorchid.gr δεν πουλά κάτι. Αν το εξετάσουμε, στην ουσία μιλάμε για δωρεάν παροχή πληροφορίας. Το αν αυτή είναι συμβουλή καλλιέργειας, μια φωτογραφία ή ένα άρθρο για νεράιδες δεν επηρεάζει το γεγονός πως αποτελεί πληροφορία και πιθανόν ενδιαφέρουσα ή χρήσιμη για πολλούς. Η πληροφορία λοιπόν είναι ή τουλάχιστον προσπαθώ σκληρά να είναι ακριβής, κατανοητή και γενικά το περιεχόμενο καλογραμμένο και παρουσιασμένο τουλάχιστον ευπρεπώς. Είτε μιλάμε λοιπόν για ένα μπλογκ, είτε για την σελίδα της μεγαλύτερης εταιρίας, το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε ο ενδιαφερόμενος να το κατανοήσει και ιδανικά να του ικανοποιήσει κάποια ανάγκη ώστε και να προκαλέσει την τάση για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Μια ειδησεογραφική σελίδα θα πρέπει να καλύπτει την ανάγκη για αμερόληπτη ενημέρωση σχετικά με την επικαιρότητα, μια σελίδα με ανέκδοτα θα πρέπει να διαθέτει χιούμορ, μια οικονομικού ενδιαφέροντος να παρέχει έγκυρες οικονομικές αναλύσεις και μια σελίδα για ορχιδέες πρέπει να διαθέτει σωστές συμβουλές καλλιέργειας.
Uniqueness
Μοναδικότητα. Μερικά προφανή βήματα προς την σωστή κατεύθυνση θα ήταν οποιαδήποτε βοηθούν στο να θεωρείται μοναδική μια σελίδα από τον επισκέπτη. Αισθητική ως προς τον σχεδιασμό και εμφάνιση, λειτουργικότητα, ενστικτώδη αλληλεπίδραση από τον επισκέπτη χωρίς να πρέπει να ψάξει ποιο κουμπάκι κάνει τι, καλογραμμένα κείμενα, ειλικρίνεια και σεβασμός στον επισκέπτη. Όλα τα προηγούμενα και πολλά ακόμη θα μπορούσαν να κάνουν μια σελίδα μοναδική. Πολλές φορές δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από μια καινοτόμα ιδέα για να κάνει μια σελίδα ιδιαίτερα δημοφιλή.
Και όμως το νεκροταφείο των καινοτόμων ιδεών (έκφραση που χρησιμοποιεί προσφιλές μου στέλεχος εταιρίας) είναι γεμάτο με φιλόδοξες ιδέες που αγνόησαν μια και μόνο μικρή λεπτομέρεια. Προσωπικά πιστεύω πως μια καλή ιδέα, είναι η ιδέα που απευθύνεται ταυτόχρονα ως λύση σε διαφορετικά προβλήματα ή ανάγκες. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για μια σελίδα είναι στην προσπάθειά της να γίνει μοναδική, να ξεχάσει το σπουδαιότερο γεγονός. Όσο ομογενές και να είναι το κοινό, τα άτομα μεμονωμένα δεν παύουν να είναι μοναδικές και εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Πολλές, κυρίως εταιρικές, σελίδες στην προσπάθειά τους για ισχυρό branding (η χρήση τεχνικών εδραίωσης της εταιρικής ή προϊοντικής ταυτότητας) ξεχνούν την διαφορετικότητα του κάθε επισκέπτη σε επίπεδο αισθητικής και συμπεριφοράς κατανάλωσης της πληροφορίας. Παρόλο που ο καθένας είναι εντελώς διαφορετικός σε αυτή την φάση θα ομαδοποιήσουμε λίγο κάποιες τάσεις.
Σε ότι αφορά τον τρόπο που καταναλώνει κάποιος επισκέπτης την πληροφορία, είναι τόσοι… όσοι και οι επισκέπτες. Μπορούμε πάντα όμως να κατηγοριοποιούμε κάποιες τάσεις. Υπάρχουν αυτοί που προσθέτουν σελίδες στην λίστα ανάγνωσης ή στους σελιδοδείκτες τους για να διαβάσουν αργότερα. Αυτοί που ψάχνουν σε μηχανές αναζήτησης και διαβάζουν όλα τα αποτελέσματα μέχρι και την 8η σελίδα ενώ κάποιοι αποκλειστικά και μόνο το πρώτο αποτέλεσμα. Κάποιοι προτιμούν να διαβάζουν μόνο κάτι που τους συνέστησε ένας φίλος επί του θέματος. Άλλοι χρησιμοποιούν RSS readers (λειτουργία αυτόματης ενημέρωσης για νέες αναρτήσεις επιλεγμένων από τον χρήστη σελίδων). Άλλοι διαβάζουν ύλη μόνο μέσω κάποιου aggregator (σελίδα που συνοπτικά παρουσιάζει αναρτήσεις πολλών σελίδων κοινού ή μη ενδιαφέροντος). Κάποιοι προτιμούν περιληπτική περιγραφή ενός θέματος πριν να το διαβάσουν και αποθαρρύνονται αν δουν κατεβατό κειμένου. Άλλοι κοιτούν μόνο τις εικόνες και διαβάζουν μόνο τις λεζάντες. Κάποιοι χρησιμοποιούν λειτουργίες που απομονώνουν διαφημίσεις ή και φωτογραφίες από μια σελίδα και διαβάζουν μόνο το κείμενο. Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές σελίδες.
Μια σελίδα λοιπόν θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους παράδοσης του περιεχομένου της στους αναγνώστες της. Τα κοινωνικά δίκτυα, οι aggregators, το rss ή το newsletter είναι όλα τρόποι που βοηθούν διαφορετικούς ανθρώπους να διαβάσουν το περιεχόμενο τόσο λαμβάνοντας υπόψιν τον προτιμώμενο τρόπο, όσο και του γεγονότος πως κάποιες φορές είναι δύσκολο για έναν αναγνώστη πολλών σελίδων να επισκέπτεται κάθε μια από αυτές και να ελέγχει αν έχει αναρτηθεί κάτι καινούριο.
Στο επίπεδο αισθητικής… Ευτυχώς ή δυστυχώς, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα επισκέπτονται μια σελίδα για τον απλούστατο λόγο πως σιχαίνονται το πράσινο λαχανί, το παροιμιώδες μαύρο χαρτί άσπρα γράμματα ή την αυτόματη εναλλαγή εικόνων με αναλαμπές λευκού λες και τους φωτογραφίζουν. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση μεταξύ της ανάγκης για branding, της αισθητικής της σελίδας και των προτιμήσεων του κάθε επισκέπτη.
Στο myorchid σχεδιάσαμε μια λειτουργία προσωποποίησης εμφάνισης. Το φόντο της σελίδας μπορεί να αλλάξει και από τον κάθε χρήστη επιλέγοντας μεταξύ διαφορετικών υφών. Επειδή όμως ο καθένας είναι μοναδικός δίνουμε και την δυνατότητα να αλλάξει κανείς την βασική υφή (κωδική ονομασία σοβατισμένος τοίχος) σε οποιοδήποτε εκ των εκατομμυρίων χρωμάτων. Σίγουρα υπάρχει ένα τόσο μοναδικό όσο εσύ.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Start Up Story Μέρος 9 – Χτίζοντας την εταιρεία (β)
Start Up Story Μέρος 2ο
Είδη Χάρτου και Σφραγιδοποιίας
Σχόλια πελατών και επισκεπτών του MyOrchid.gr