Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο υδράργυρος ήδη πλησιάζει τους 40C αυτές τις μέρες. Οι περισσότεροι από εμάς επισκεπτόμαστε τις παραλίες ή προτιμούμε να βρισκόμαστε αγκαλιά με ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Κάπως έτσι ακόμη και οι λεγόμενες ζεστού κλίματος ορχιδέες στρεσάρονται από την ζέστη όπως και εμείς. Ο λόγος, γιατί ακόμη και στα ζεστά κλίματα στα οποία ευδοκιμούν, χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή υγρασία με τα περισσότερα να εμφανίζουν και μεγάλες βροχοπτώσεις. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε λίγα πράγματα στην φροντίδα τους ώστε να διατηρηθούν όμορφες κατά το καλοκαίρι και να εξασφαλιστεί η καλή τους υγεία.

Καταρχήν τα  επίπεδα φωτός είναι ο πρώτος παράγοντας που θα πρέπει να ρυθμίσουμε. Ακόμη και οι πιο ανθεκτικές από τις επιφυτικές (π.χ. φαλανόψις, ονσίντιουμ, ντεντρόμπιουμ κλπ) ορχιδέες δεν αντέχουν στην απευθείας έκθεση στον ήλιο, τουλάχιστον όχι στον βαθμό του ελληνικού καλοκαιρινού μεσημεριού. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως ως επίφυτα, σκιάζονται από τα φυλλώματα των δέντρων πάνω στων οποίων τους κορμούς και τα κλαδιά μεγαλώνουν. Σε τόσο μεγάλη ηλιακή έκθεση τα φύλα τους θα πάθουν εγκαύματα ικανά να καταστρέψουν το φυτό σε ένα μεσημέρι. Συγκεκριμένα ήδη ορχιδέων μπορούν  να αντέξουν μεγαλύτερα επίπεδα φωτός (π.χ. τα κυμπίντιουμ) αλλά θα χρειαστεί περιοδική σκίαση ή ελαφρά σκίαση. Ειδικά για όσους βγάζουν τα φυτά έξω για το καλοκαίρι, η σκίαση τους κατά το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντική. Μην ξεχνάτε πως το φυτό θα σας δείξει αν λαμβάνει περισσότερο φως από όσο χρειάζεται.

Το ίδιο σημαντικό είναι και το πότισμα, ο μόνος λόγος που αναφέρεται δεύτερο είναι πως μια ορχιδέα με αποθηκευτικά όργανα (ψευδοβολβούς) μπορεί να αντέξει την ξηρασία για κάποιες μέρες αλλά ο ήλιος μπορεί να βλάψει ακόμη και μέσα σε λεπτά. Καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού λοιπόν ποτίζουμε με την μέγιστη συχνότητα φροντίζοντας όμως για την διατήρηση του κύκλου υγρασία – ξηρασίας στα είδη όπου χρειάζεται π.χ. οι ρίζες στις κατλέγιες πρέπει να στεγνώνουν πριν ποτιστούν ενώ οι φαλαινόψις πρέπει να ποτίζονται λίγο πριν στεγνώσουν. Γενικά όλες οι ορχιδέες σας θα καλοδεχτούν τα καθημερινά (ή και δύο φορές την ημέρα) ψεκάσματα με νερό, ειδικότερα οι φαλαινόψις και τα ονσίντιουμ. Για όσους βγάζουν έξω τα φυτά τους καλό είναι να ελέγχουν συνεχώς την υγρασία των ριζών και του υποστρώματος και εκτός από ψεκάσματα και πότισμα να τοποθετούν κάποιον υγραντήρα ή δίσκο υγρασίας.

Αναφορικά με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ανάλογα με το είδος, η ορχιδέα σας μπορεί από το να ζεστένεται μέχρι να ψήνεται. Ελέγξτε την ιδανική ζώνη θερμοκρασιών ειδικά αν σκοπεύεται να τις βγάλετε έξω.

Μην ξεχνάτε πως οι περισσότερες ορχιδέες βρίσκονται στο απόγειο της ανάπτυξής τους αυτή την εποχή οπότε θα πρέπει να τους προσφέρετε περισσότερο άζωτο κατά την λίπανση  – ειδικά αν δεν μεταφυτεύθηκαν την περασμένη άνοιξη.

Πολλά είδη ανθίζουν στην αρχή ή και μέση του καλοκαιριού, ειδικά κάποια ντεντρόμπιουμ, βάντες, φαλαινόψις, μπουλμπόφυλουμ και πολλές κατλέγιες. Μην ξεχάσετε πως αμέσως μετά την ανθοφορία θα αρχίσουν να αναπτύσσουν νέους ψευδοβολβούς και είναι μια καλή ευκαιρία να τις μεταφυτεύσετε. Πολλές φαλαινόψις που άνθισαν την άνοιξη συνεχίζουν να είναι ανθισμένες ή παλιοί ανθοφόροι από τον χειμώνα μπορεί να ενεργοποιηθούν εκ νέου, ειδικά αν υπήρξε πτώση θερμοκρασίας κατά την περασμένη άνοιξη μετά τις πρώτες καλές μέρες.

Αρκετή προσοχή πρέπει να δοθεί στα έντομα που είναι ιδιαίτερα δραστήρια αυτή την εποχή ειδικά μιας και τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη ενηληκιωθεί και γεννούν τα αυγά τους που θα οδηγήσουν σε πεινασμένες κάμπιες. Λόγω των ανοιχτών παραθύρων ειδικά κατά την νύχτα, μερικά όπως π.χ. οι σκόροι των γεωμετρών μπαίνουν πολύ συχνά στα σπίτια και γεννούν τα αυγά τους. Οι κάμπιες τους είναι ιδιαίτερα γνωστές για την αγάπη τους στα τρυφερά λουλούδια. Για όσους βγάζουν τα φυτά έξω, καλή τύχη με τα έντομα αν δεν έχετε κάποια προστασία όπως π.χ. κουνουπιέρα.

Τέλος μην ξεχνάτε τα σημάδια του φυτού σας, ζαρωμένα φύλλα, πτυχώσεις στα φύλλα και ζαρωμένοι ψευδοβολβοί είναι όλα σημάδια αφυδάτωσης και καλό θα είναι να αυξήσετε την υγρασία και το πότισμα αφού ρίξετε μια ματιά και στην κατάσταση των ριζών για να αποκλείσετε τυχών περίπτωση σαπίσματος από υπερβολικό πότισμα στο παρελθόν.