Μυρωδιές
Από όλες τις αισθήσεις μας η οσμή συνδέεται περισσότερο με τα αρχέγονα τμήματα του εγκεφάλου και αποτελεί αυτή που είναι περισσότερο συνδεδεμένη με την μνήμη. Οι εορταστικές για πολλούς από εμάς μέρες που διανύουμε έχουν μερικές δικές τους μυρωδιές. Μαγειρίτσα, αρνάκι, τσουρέκια. Μερικές μόνο από τις μυρωδιές που θυμίζουν έντονα παραδόσεις, έθιμα και μνήμες συνήθως με την συμμετοχή της οικογένειάς μας.
Σκέφτηκα για να ευχηθώ καλό Πάσχα σε όλους να μοιραστώ μαζί σας την συνταγή για το αγαπημένο αρωματικό τσουρέκι. Μεγάλη Πέμπτη εμείς βάφαμε αυγά και ψήναμε τσουρέκια. Εύχομαι λοιπόν καλό Πάσχα και να μοιραστείτε νέες χαρούμενες μνήμες με τους αγαπημένους σας.
Υλικά για Τσουρέκια:
3 κιλά αλέυρι, 1 κιλό ζάχαρη, 250γρ φυτικό βούτυρο, 250γρ βούτυρο γάλακτος, 8 αυγά (9 αν θέλετε να αλείψετε πριν το ψήσιμο για καλύτερο χρώμα), Μαγιά για 3κ αλεύρι, 1 λίτρο γάλα πλήρες, 1 πακετάκι μαστίχα χίου, 2 πακετάκια Κακουλέ (κάρδαμο), 2 πακετάκια μοκαλέ (μαχλέπι), 2 κάψουλες σπόρων βανίλιας, 1 πορτοκάλι.
Εκτέλεση:
Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα αυγά (κατά προτίμηση χωρίς τα τσόφλια) και χτυπήστε καλά με το σύρμα. Προσθέστε σιγά-σιγά το γάλα ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε με το σύρμα. Βάλτε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, λιώστε την ζάχαρη και ζεστάνετε το μείγμα στους 40 βαθμούς κελσίου. (37-43 είναι καλά για φρέσκια μαγιά, 45-55 για ξερή)
Σχίστε την μέση κατά μήκος τις βανίλιες, με το μαχαίρι βγάλτε τους μαύρους σπόρους και ρίξτε τους στο μείγμα. Σπάστε σε γουδί ή κάντε σκόνη με το πολυμηχάνημα κουζίνας την μαστίχα, το μαχλέπι και το κάρδαμο (αφού ανοίξετε ένα-ένα τα τσόφλια και πάρετε μόνο τους σπόρους). Προσθέστε στο μείγμα τα μπαχαρικά. Προσθέστε την μαγιά και μια φλυτζάνα του τσαγιού αλεύρι και ανακατέψτε καλά ώστε η μαγιά να διαλυθεί και να πάνε παντού τα μπαχαρικά. Σκεπάστε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε το μείγμα να φουσκώσει.
Το μείγμα ανάλογα με την θερμοκρασία θα χρειαστεί και τον απαραίτητο χρόνο αλλά συνήθως σε μισή ώρα είναι έτοιμο αν ήταν στους 40 όταν βάλατε την μαγιά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε το αλεύρι σαν βουναλάκι με κρατήρα. Ξύστε το πορτοκάλι, στίψτε το και κρατείστε χυμό και ξύσμα σε ένα ποτήρι. Βάλτε τα βούτυρα να λιώσουν και να είναι ζεσταμένα στους 40-45 βαθμούς κελσίου. Ρίξτε το έτοιμο φουσκωμένο μείγμα στον κρατήρα του αλευριού και τον χυμό και ξύσμα πορτοκάλι και ζυμώστε καλά.
Θα ζυμώσετε τόσο ώστε να μην έχει μείνει αλεύρι στην λεκάνη και να μην μένει ζύμη στα χέρια σας, τότε η ζύμη είναι έτοιμη για το επόμενο στάδιο. Οπλιστείτε με δύναμη… πάρτε το ζεστό βούτυρο και ένα μεγάλο κουτάλι φαγητού. Περιχύνετε 2-3 κουταλιές λιωμένο ζεστό βούτυρο στην ζύμη, την διπλώνετε και την ζυμώνετε. Επαναλαμβάνετε μέχρι η ζύμη να πιει όλο το βούτυρο και να μην μείνει καθόλου μέσα στην λεκάνη. Μόλις πιει όλο το βούτυρο, την σκεπάζετε, την βάζετε σε μέρος όπου να μην πέσει η θερμοκρασία της κάτω από 26 βαθμούς κελσίου και περιμένετε να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει πλάθετε τις πλεξούδες σας, τις αφήνετε λιγάκι να φουσκώσουν και αφού τις αλείψετε με αυγό τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα ή 170 με αέρα μέχρι να ροδίσουν (γύρω στα 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο).
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Πριν Χτυπήσει το Κουδούνι
Ικεμπάνα
Ο μαγικός κόσμος των φυτοφαρμάκων
Σερφάρισμα εν κινήσει